RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijf vragen over Gouden Tegels: "Het is een beetje Hollywood in Utrecht"

1/3
UTRECHT -

Actrice Hannah Hoekstra zet vanmiddag haar hand in het gips voor een Gouden Tegel. Ze krijgt het bijzondere aandenken van het Nederlands Film Festival (NFF), omdat ze daar vorig jaar een Gouden Kalf won. Hoe eervol is dat eigenlijk precies? En wie gingen Hoekstra voor? Het NFF beantwoordt vijf vragen over de Gouden Tegels.


WAT ZIJN GOUDEN TEGELS

"De Gouden Tegels zijn een eerbetoon aan de beste acteurs en actrices van Nederland. Het zijn bronzen tegels met daarin de handafdruk en een handtekening van de filmhelden van dat moment. Ze zetten hun handafdruk in klei en daarna worden de tegels door een bronsgieterij gemaakt. Tijdens het Nederlands Film Festival worden de Gouden Tegels onthuld door de acteurs."


WANNEER WIN JE ER EEN

"Ieder jaar worden tijdens het L'OR Gouden Kalveren Gala de Gouden Kalveren uitgereikt voor onder meer Beste Film, Beste Regie, maar ook voor Beste Acteur en Beste Actrice. Van de Beste Acteur en Beste Actrice wordt dan het jaar erop een handafdruk gemaakt die vervolgens wordt toegevoegd aan de Filmboulevard in de Vinkenburgstraat in Utrecht. Een beetje zoals de 'Walk of Fame' in Hollywood."


WIE KRIJGEN ER DIT JAAR EEN GOUDEN TEGEL

"Actrice Hannah Hoekstra is dus een van de gelukkigen dit jaar. Ze won het Gouden Kalf Beste Actrice voor haar rol in De Helleveeg. Ook acteur Issaka Sawadogo krijgt een plekje in de Utrechtse Vinkenburgstraat. Hij kreeg het Gouden Kalf Beste Acteur voor zijn rol in de film The Paradise Suite, van de Biltse regisseur Joost van Ginkel. Maar het is nu nog onbekend wie volgend jaar een Gouden Tegel mag onthullen. Net zoals bij bijvoorbeeld de Oscars worden de winnaars van het Gouden Kalf voor Beste Acteur en Beste Actrice bepaald via een stemming volgens het Academy-systeem, waarbij filmprofessionals hun stem uitbrengen."


WIE KREGEN ER EERDER EEN

"De eerste Gouden Tegels werden gelegd in 2000. Sinds dat jaar worden ieder jaar de handafdrukken van de winnaars van het Gouden Kalf voor Beste Acteur en Beste Actrice toegevoegd aan de Utrechtse filmboulevard. Vorig jaar waren dat Georgina Verbaan, voor haar rol in de Surprise en Utrechter Martijn Fischer voor zijn rol als André Hazes in Bloed, Zweet, Tranen. Eerder zijn onder andere ook al de handafdrukken van de in Utrecht wonende Barry Atsma (Komt een vrouw bij de dokter), Monic Hendrickx (Nynke, Het Zuiden) Anneke Blok (Tiramisu) en van Carice van Houten vereeuwigd. Van Houten ligt er zelfs al vier keer (onder meer voor Minoes en Zwartboek)."


JE KUNT DUS VAKER EEN GOUDEN TEGEL KRIJGEN

"Ja, dat kan. Carice van Houten won hem dus veel vaker. Ze won de tegels voor haar rol in Minoes (2002), Zwartboek (2006), De Gelukkige Huisvrouw (2010) en Black Butterflies (2011). Daarom heeft ze de laatste keer niet haar handen, maar haar voeten in de klei gezet. Haar eerste twee tegels zijn samengevoegd tot één tegel. Hannah Hoekstra heeft trouwens ook al een tegel op de 'Walk of Fame' liggen. In 2012 werd ze voor het eerst aan de eregalerij toegevoegd voor haar rol in Hemel. Vandaag zet ze dus haar hand in het gips voor een tweede tegel."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -