"Utrechtse maatregelen tegen kamertekort zijn onvoldoende"

UTRECHT - In Utrecht zorgen strenge regels ervoor dat het tekort aan studentenkamers maar moeilijk op te lossen is. Dat zegt studentenvakbond LSVb, die Utrecht op de negende plek heeft gezet van de ranglijst 'Beste Studentenkamerstad 2017'. Alleen Maastricht, Rotterdam en Enschede deden het slechter.
De prijs is in het leven geroepen omdat gemeenten met elkaar hebben afgesproken het kamertekort terug te dringen. Dat is landelijk opgelopen tot 40.000 studentenkamers. Met de ranglijst wil de LSVb in kaart brengen in hoeverre gemeenten hun belofte waarmaken. Ook is het de bedoeling dat gemeenten van elkaar kunnen leren.

SPLITSEN

Utrecht staat dus bijna onderaan de lijst. Dat komt volgens de jury, doordat Utrecht het huizenbezitters moeilijk maakt om huizen om te bouwen tot meerdere woningen. Volgens de bewoners van sommige wijken veroorzaakt dat
van woningen namelijk overlast en tast het de leefbaarheid aan.
Maar volgens de jury heeft dat beleid ook een keerzijde, want daardoor wordt het moeilijk om nieuwe studentenkamers te realiseren. "Als blijkt dat een verhuurder zonder vergunning een pand heeft verhuurd, worden de huurders zonder pardon op straat gezet. Een omzetvergunning aanvragen is relatief duur en voor het verkrijgen ervan dient aan strenge eisen voldaan te worden."

TELEURSTELLEND

De LSVb is dan ook niet tevreden over de plek die Utrecht op de lijst heeft gekregen. "Dit is teleurstellend, zeker gezien het tekort van duizenden kamers in deze steden. Wij hopen dat deze prijs een motivatie voor hen is om kritisch naar hun beleid te kijken."
Toch zijn de initiatiefnemers van de ranglijst, waar ook het kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences en de brancheorganisatie voor particuliere verhuurders bijhoren, niet alleen maar negatief over het beleid van de stad.
"Utrecht is, op Amsterdam na, de stad met het grootste kamertekort. De stad is dan ook veel met het onderwerp bezig. De gemeente heeft de informatievoorziening goed op orde. Ook beschikt Utrecht over een meldpunt huisjesmelkers en een actieplan studentenhuisvesting, waar het proactief uitvoering aan geeft", schrijft de jury.

DELFT

De winnaar van de ranglijst is Delft geworden. "Deze gemeente is in vrijwel alle opzichten een voorbeeld. Vooral het beleid rond particuliere verhuur is erg goed. De gemeente doet daarnaast veel aan het veranderen van kantoorruimte in studentenwoningen."
Leiden heeft het zilver gepakt en Nijmegen het brons.

DOSSIER

RTV Utrecht besteedt veel aandacht aan de overspannen woningmarkt in de regio. Alle artikelen over het onderwerp zijn
gebundeld.

Utrecht laag op ranglijst studentenkamersteden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.