Instellingen

Utrechtse agent in Hamburg: "Blij dat we heel thuis zijn"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Normaal gesproken werkt Jurrien Bijl als wijkagent in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dit weekend begaf hij zich echter in een waar slagveld: de G20-top in Hamburg.
De motoragent hielp samen met andere Nederlandse agenten bij het begeleiden van hoogwaardigheidsbekleders. Honderden Duitse agenten raakten in de stad gewond door agressieve en veelal gemaskerde demonstranten.

ZEER ALART

"Ik ben niet bang geweest, maar we hebben wel tegen elkaar gezegd dat we zeer alert moesten zijn", vertelt Bijl. "Dat was echt noodzakelijk. We hadden echt het idee dat bepaalde relschoppers door heel de stad aan het posten waren."
De Nederlandse agenten zijn niet aangevallen, maar besloten wel uit voorzorg een groot plein te mijden. "Daar waren misschien wel duizenden demonstranten echt aan het rellen met de politie. Want zo noem ik het gewoon, het waren geen vredelievende demonstranten. Die hebben we ook gezien. Zij liepen mondjesmaat door de stad heen."

BERICHTJES

Het thuisfront zag het nieuws over de rellen ook. "Ik heb meerdere berichtjes van thuis gekregen met de vraag of het het wel goed ging. Ook collega's vroegen via Whatsapp of wij bij de gewonde agenten zaten. Gelukkig zaten we er niet bij."
Bijl spreekt van een bijzondere ervaring. "En we hebben er ook een hoop van geleerd. Ik ben blij dat we in ieder geval heel thuis zijn."

Utrechtse wijkagent hielp bij G20-top in Hamburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.