Instellingen

Van Albanezen-smokkel verdachte chauffeur blijft in cel

© Lex van Lieshout, ANP
HARMELEN - De rechtbank in Zwolle wil vijf getuigen horen om erachter te komen of Paul M. de chauffeur was van een vrachtwagen waarin Albanezen naar Engeland zijn vervoerd. Er werd vorig jaar onder meer een transport met gesmokkelde mensen onderschept in Harmelen.
De verdachte bekent dat hij de bestelwagen waarin de mannen zijn gevonden heeft gehuurd, maar ontkent verder iedere betrokkenheid. Het is geen makkelijke opgave om de vluchtelingen te laten getuigen want ze zijn onvindbaar.

SMOKKELTRANSPORT

Helmonder Paul M. wordt verdacht van mensensmokkel. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij zeker acht Albanezen van Nederland naar Engeland willen vervoeren. Vorig jaar is op een parkeerplaats naast de A12 een smokkeltransport door de politie onderschept en daarin troffen ze de vluchtelingen aan. Ze hadden betaald voor een overtocht naar Engeland.
Advocaat Ludo Hamelaars wil de mannen die zijn aangetroffen nu laten getuigen om ze een vraag te stellen. "We willen controleren of ze M. herkennen als de chauffeur."

SIGNALEMENTEN

In totaal gaat het om acht vluchtelingen, de oudste is een 30-jarige man en de jongste is 24 jaar oud. Van alle acht staan singalementen uit, maar ze aantreffen en aanhouden wordt nog een hele klus, verwacht het Openbaar Ministerie.
"Van die mensen ontvangen we geen meldingen. Van een van de de vluchtelingen weten we dat hij daadwerkelijk in Engeland is aangekomen, maar daar wel zijn naam heeft veranderd. We hebben geen adressen of verblijfplaatsen dus is het onaannemelijk dat we ze kunnen horen", aldus het OM

GETUIGENISVERKLARING

De rechtbank gaat met het verzoek van de advocaat mee en wil toch een poging wagen om getuigenisverklaring van de vluchtelingen op te nemen omdat de specifieke vraag (Was Paul M. de chauffeur?) in het dossier ontbreekt. Daarmee vormen die verklaringen een heel belangrijk bewijsstuk voor de rechter. Toch benadrukt de rechter dat het belang van die verklaringen minder wordt als blijkt dat de mannen niet te vinden zijn.
Paul M. wacht in voorlopige hechtenis de inhoudelijke behandeling af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.