Provincie is weer een zonnepark rijker, dit keer bij het Nieuwegeinse Galecop

NIEUWEGEIN - Als alles volgens plan verloopt liggen eind dit jaar ruim achtduizend zonnepanelen tussen Nieuwegein en Utrecht. Ze maken onderdeel uit van Solarpark Galecop, dat een kleine zeshonderd woningen van stroom moet voorzien.
Het zonne-energiepark komt te liggen tussen de wijk Galecop en de A12 en wordt vijf hectare groot, dat is vergelijkbaar met ongeveer tien voetbalvelden. Daarmee is het één van de grotere solarparken in de provincie.

NIET DE ENIGE

De zonneparken schieten anno 2017 uit de grond. Zo is er onlangs één
bij de waterzuiveringsinstallatie van De Bilt, zijn op de HU- en UU-gebouwen op de Uithof duizenden zonnepanelen
neergezet en onlangs maakte Veenendaal bekend dat verspreid door de stad 23.000 zonnepanelen worden
op gebouwen.
De komst van de vele zonneparken past natuurlijk uitstekend in de ambitie om te verduurzamen. In 2035 gaat zonnestroom verantwoordelijk zijn voor 13 procent van de elektriciteitsproductie in Nederland, verwacht het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Ter vergelijking: windenergie zal 48 procent leveren.

KEERZIJDE

Maar dat nog niet iedereen onverdeeld enthousiast is over zonne-energie blijkt wel uit het onlangs
plan om 19.000 zonnepanelen te plaatsen in een weiland bij Hagestein. "Mijn uitzicht gaat weg", klaagde een bewoonster. "De waarde van mijn woning, wat gebeurt daarmee?"
Initiatiefnemers van zonneparken krijgen vaker te maken met hobbels op de weg. Mede daarom heeft de overheid een fonds opgericht dat duurzame energieproductie moet stimuleren. Met hulp van dat fonds wordt ook Solarpark Galecop opgestart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.