Instellingen

Verdachte drugslab Veenendaal mag voorlopig naar huis

VEENENDAAL/BREUKELEN - Koenraad de W. uit Breukelen die verdacht wordt van het maken, het in bezit hebben en het verhandelen van verschillende soft- en harddrugs, mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. De 50-jarige verdachte werd opgepakt na de vondst van een drugslaboratorium in bedrijfsverzamelgebouw De Generaal in Veenendaal. Volgens het OM is hij niet de 'grote man' achter het lab.
De man uit Breukelen huurde een ruimte in het pand. In dat magazijn werd MDMA en heroïne verwerkt. In het gebouw trof de politie 11 kilogram heroïne, 3000 kilo hennep en 80.000 tabletten MDMA aangetroffen. De verdachte heeft sinds zijn aanhouding ontkend iets met de zaak te maken te hebben. "Ik moet niets van drugs hebben", zei hij tijdens de pro-formazitting.

FINANCIELE NOOD

Maar volgens het OM had hij wel degelijk op de hoogte moeten zijn van de praktijken die zich in zijn pand afspeelde. De man zat wegens een faillissement in financiële nood en zou het daarom hebben verhuurd. De huur is 5000 euro per maand. "Het is dus aannemelijk dat hij de ruimte heeft verhuurd voor financieel gewin", aldus de officier van justitie.
Het OM heeft ook andere verdachten op het oog, maar verwacht dat het onderzoek nog even kan duren. Justitie weet nog niet wanneer de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Mede daarom mag de 50-jarige man uit Breukelen de inhoudelijke behandeling in vrijheid afwachten.

EMOTIE

De ontlading bij De W. en zijn familie was groot toen de man hoorde dat hij weer naar huis mag. Hij vroeg letterlijk aan zijn advocaat: "Mag ik naar huis?" Na het bevestigende antwoord bedankte hij de rechter en omhelsde in tranen zijn vrouw. Ook sprak hij zijn dank uit aan de aanwezige pastoor.
Volgens de officier van justitie is er wel degelijk gevaar dat de verdachte opnieuw de fout in gaat. De W. zou zijn gehuurde ruimte opnieuw kunnen onderverhuren vanwege zijn financiële problemen. Maar de verdachte garandeerde de rechter dat dit niet zal gebeuren.
"U mag allemaal camera's ophangen, zelfs in mijn huis. Behalve in mijn slaapkamer, wc en niet in de douche waar ook mijn dochters gebruik van maken. Verder mag u alles van me weten."

OVERSPANNEN

De man uit Breukelen lijdt volgens zijn advocaat aan PTSS, is overspannen en houdt het nauwelijks vol in de gevangenis. "Ik zit hier niet op mijn plaats", gaf de gelovige man aan. "Er wordt continu drugs gedeald. Continu onrust. Ik heb jankend bij de psycholoog gezeten", sprak hij geëmotioneerd. Ook heeft hij de doop van zijn minderjarige kinderen moeten missen. Dat valt hem zwaar.
De W. mag woensdagochtend naar huis. Wel moet hij zich in de tussentijd aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij geen strafbare feiten plegen, moet hij zich verplicht melden bij de reclassering en moet hij naar de dagbesteding die de reclassering nodig acht.
Het drugslab werd in april ontdekt doordat er een vreemde geur hing. Tijdens de ontmanteling is de ME ingezet om de wacht te houden bij het kantorencomplex. Burgemeester Kolff heeft twee bedrijfspanden in Veenendaal laten dichttimmeren.

De advocaat van de verdachte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.