CDA: "Utrecht blundert met subsidie voormalig Staffhorst-pand"

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft grote fouten gemaakt bij de verhuur van het iconische Vinkepand op het Vredenburg. Dat stelt het CDA in de stad op basis van eigen onderzoek.
Het Vinkepand is een markant gebouw in het centrum van de stad. Het gebouw is eigendom van de gemeente. Vroeger huisde het Projectbureau Stationsgebied er. En daar weer voor was het het domein van Staffhorst, een destijds bekende elektronicazaak in de stad.
Volgens het CDA heeft de gemeente ten onrechte subsidie verleend aan Social Impact Factory (SIF), die het pand huurt. Die wil er op korte termijn horeca vestigen. Daarnaast verhuurt SIF kantoorruimtes en werkplekken aan zogenoemde sociale ondernemers, maar wat een ondernemer sociaal maakt is niet geheel duidelijk. Met het project is volgens het CDA een bedrag van circa 1 miljoen euro gemeentegeld gemoeid.

VALSHEID IN GESCHRIFTE

Volgens het CDA is het bij de subsidieaanvraag fout gegaan, omdat de stichting onvoldoende bestuurders had, en handtekeningen op de aanvraag ontbraken. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren: "Dit is volgens ons valsheid in geschrifte bij een subsidieaanvraag."
Hij vult aan: "En het gaat niet om kleine bedragen. Dat de gemeente dit niet gecontroleerd heeft of - nog erger - het wel best vond, is kwalijk. We vragen van alle verenigingen en clubs in de stad dat ze hun bestuur op orde hebben voordat ze subsidie krijgen. Dat die regels niet zouden gelden voor een initiatief dat de gemeente mede opzet, vind ik niet uit te leggen."

HUURCONTRACT

Het CDA verbaast zich verder over de huurperiode. Afgesproken is met de gemeenteraad dat gemeentelijke gebouwen die niet meer nodig zijn voor eigen gebruik, verkocht worden. Als dat niet lukt, mag het pand voor maximaal vijf jaar verhuurd worden.
SIF heeft een huurcontract gekregen van tien jaar. Bovendien is het pand onderhands gegund, wat wil zeggen dat andere partijen niet konden meebieden. Ook heeft SIF een recht gekregen om het gebouw na die tien jaar, als eerste te kopen.
Het CDA stelt vragen aan het college. Wanneer de partij antwoord krijgt is nog niet duidelijk.

CDA: "De gemeente is geen vastgoedbelegger."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.