"IS roept op tot aanslag in stadion Galgenwaard"

UTRECHT - Islamitische Staat (IS) zou terroristen opgeroepen hebben om een aanslag te plegen op stadion de Galgenwaard in Utrecht tijdens het EK vrouwenvoetbal. Dat meldt SITE Intelligence Group, een non-profitorganisatie die online activiteiten van jihadisten in de gaten houdt. Het doel zou de wedstrijd tussen Engeland en Schotland zijn op 19 juli.
"Een pro-IS-Telegramkanaal heeft eenzame wolven opgeroepen om stadion Galgenwaard in Utrecht, Nederland aan te vallen tijdens de wedstrijd Engeland - Schotland van het EK vrouwenvoetbal 2017", schrijft de website.
Eerder is via hetzelfde medium al een soortgelijk bericht over het Londense tennistoernooi Wimbledon verstuurd. Bij dance-event Sensation in de Amsterdam Arena is vorig jaar de beveiling aangescherpt na signalen over dreiging.

CHATGROEPJES

Midden Oosten-deskundige Pieter Nanninga vindt het lastig in te schatten hoe serieus de dreiging is. "Ik volg de officiële kanalen van IS vrij nauwgezet en ik weet zeker dat er vandaag en gisteren niets over deze dreiging verschenen is, maar er zijn veel chatgroepjes van IS-sympatisanten en ik vermoed dat het daarin besproken is."
Nanninga doelt op Telegram, een chatapp die bekend staat vanwege de goede beveiliging. Inlichtingendiensten kunnen daardoor minder makkelijk 'meelezen'. Volgens de Midden Oosten-deskundige is de app daardoor populair onder IS-supporters.

ONDERZOEK

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt naar het bericht over de dreiging te kijken. "We kennen dit bericht en kijken ernaar", aldus een woordvoerder. "We nemen het bericht serieus en onderzoeken het."
Een woordvoerder van de politie laat aan RTV Utrecht weten op de hoogte te zijn van de berichtgeving. De politie neemt het bericht serieus, maar beschouwt het EK damesvoetbal qua veiligheidsmaatregelen nog altijd als ieder ander evenement.

GEEN AFGELASTING

De toernooiorganisatie laat aan de NOS weten in nauw contact te staan met de NCTV. "We zijn geïnformeerd door de NCTV en er wordt serieus naar gekeken", aldus een woordvoerder. Afgelasting van de wedstrijd is volgens de woordvoerder niet aan de orde.

Verslaggever Dennis van Ommeren is bij stadion Galgenwaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.