Loting geschrapt: nu zelfs prijzengekte bij nieuwbouwhuizen in Utrecht

LEIDSCHE RIJN - De gekte op de Utrechtse woningmarkt is weer een stapje groter. Voor nieuwbouwhuizen in Leidsche Rijn Centrum moet geboden worden, terwijl daar normaal gesproken alleen voor geloot wordt.
Meestal geldt voor nieuwbouw een vaste prijs, maar de projectontwikkelaar heeft besloten kopers een bod uit te laten brengen. Brecheisen Makelaars en de projectontwikkelaar a.s.r bevestigt de werkwijze.
Voor starters wordt het nu nog lastiger een betaalbare woning te vinden. In het nieuwbouwproject gaat het om appartementen van tussen de 230.000 en 240.000 euro. Mensen die meer willen betalen maken dus grotere kans om de woning te krijgen.

GEDUPEERD

Onder de gedupeerden is een jong stel uit Montfoort. Ze zijn zelf op vakantie maar vader Ruud Vork doet voor hen het woord. "Ik vind dit immoreel en stuitend."
"Loten was én is een eerlijke manier om de vraagprijs voor jongeren ook haalbaar te maken", zegt Ruud. "Naar mijn gevoel is dat een moderne manier van huisjesmelken."
Het stel heeft net iets boven de vraagprijs kunnen bieden, maar dat was niet hoog genoeg. Ruud vreest dat nu alleen nog speculanten en mensen met veel geld aan een huis kunnen komen.

EENMALIG BIEDEN

Projectontwikkelaar a.s.r. laat weten dat het niet de bedoeling is dat de prijs wordt opgedreven. Volgens een woordvoerder is duidelijk gecommuniceerd dat op sommige appartementencomplexen eenmalig een bod kan worden uitgebracht.
A.s.r. wil op deze manier mensen die eerder uitgeloot werden een betere kans geven. "Welk systeem we ook kiezen, er zullen altijd mensen teleurgesteld worden, omdat we te weinig woningen hebben om aan de vraag te kunnen voldoen." Volgens de projectontwikkelaar wordt deze methode steeds vaker gehanteerd.

KWALIJKE ZAAK

Vereniging Eigen Huis is niet blij. "Het opbieden voor nieuwbouwwoningen komt sinds een jaar af en toe voor in Amsterdam maar slaat nu blijkbaar ook toe in Utrecht", zegt woordvoerder André de la Porte.
"Het is zeer ongewenst, alleen er is geen wet of regel die het verbiedt. In Utrecht is ook bekend: de mensen met de grootste bek krijgen een huis als er veel belangstelling is. Zo moet het niet werken."

HYPOTHEEKGARANTIE

"Starters zijn de dupe", zegt De la Porte. "Waar ze nog net onder de Nationale Hypotheek Garantie vielen worden ze daar nu uitgeduwd doordat ze moeten opbieden, als ze dat al kunnen en als de bank daar al in mee wil gaan."

MAKELAAR

Brecheisen Makelaars, die de panden in Leidsche Rijn onder haar hoede heeft, vindt dat de verkoop door een extra bod te doen bovenop de vraagprijs juist eerlijker is geworden. "Eerder moest je maar net geluk hebben in de loting. Nu kan een koper die het huis echt wil hebben het huis ook gewoon kopen."
Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet het probleem niet. Volgens de overkoepelende organisatie is er niets mis met het plan om nieuwbouw per opbod te verkopen.
Wel vindt de NVM dat het proces altijd transparant moet zijn. Nu lijkt dat niet het geval. Op de website van de projectontwikkelaar is niets te vinden over het opbiedbeleid.

Vereniging Eigen Huis: "Zeer ongewenst, alleen er is geen wet of regel die het verbiedt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.