Instellingen

Zorgen over 'woekerprijzen' nieuwbouw Leidsche Rijn: "Ik ben echt geschrokken"

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
LEIDSCHE RIJN - Utrechtse raadsleden zijn bezorgd over het nieuws dat een projectontwikkelaar potentiële kopers laat bieden op nieuwbouwhuizen in Leidsche Rijn Centrum.
"Ik ben echt geschrokken", zegt SP-fractievoorzitter Tim Schipper. Normaal gesproken wordt nieuwbouw voor een vaste prijs verkocht via een loting.
Maar dat is nu in Leidsche Rijn dus niet het geval. Schipper: "Dit schijnt te kunnen en te mogen. Wat mij betreft gaan we hier paal en perk aan stellen." De partij heeft direct vragen gesteld aan het gemeentebestuur.
"Starters en doorstromers met een minder dikke portemonnee komen zo niet aan de bak", zegt Schipper. "Je zet zo de deur open voor speculanten."

BIJVAL

De SP krijgt bijval van andere linkse partijen zoals GroenLinks en de PvdA. "Dit is heel erg onwenselijk", zegt GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg.
Hoewel het niet illegaal is wat de projectontwikkelaar doet, vindt Zwanenberg dat het college een manier moet vinden om bieden op nieuwbouw onmogelijk te maken.
PvdA-raadslid Bülent Isik sluit zich daarbij aan. "Je duwt mensen de stad uit. Marktwerking mag, maar moeten we accepteren dat alleen de rijksten nog woningen krijgen?"

D66

Raadslid Susanne Schilderman van D66 noemt het een "zorgelijke ontwikkeling". Tegelijkertijd vraagt ze zich af wat de gemeente eraan kan doen.
"Positief aan dit verhaal is wel dat Leidsche Rijn Centrum kennelijk in trek is." Volgens D66 bewijst het verhaal dat er behoefte is aan veel meer woningen in de stad.

VVD

Dimitri Gilissen van de VVD zegt dat de projectontwikkelaar niets fout doet. "Als tenminste van tevoren duidelijk is gecommuniceerd dat er geboden moest worden."
"Het financiële risico is voor de projectontwikkelaar. We zijn niet tegen bieden op nieuwbouw." Gilissen benadrukt dat de gemeente de crisis op de woningmarkt moet oplossen door meer huizen te bouwen.

SP'er Tim Schipper is verbaasd over het nieuws.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.