Gering aanbod drukt woningverkopen

PROVINCIE UTRECHT - De woningmarkt dreigt op slot te gaan door een te klein aanbod aan bestaande huizen. Het aantal transacties is afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna vier jaar tijd niet verder toegenomen.
Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM uit Nieuwegein. In het tweede kwartaal waren bij de NVM aangesloten makelaars betrokken bij de verkoop van ruim 42.600 woningen.
Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder. "Het gaat slechts om een daling van 0,8 procent, maar het is een belangrijk signaal", vindt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.
In de voorgaande vijftien kwartalen was namelijk onafgebroken sprake van een groei van het aantal transacties. Koopwoningen werden wel opnieuw duurder. De gemiddelde prijs ging ten opzichte van een jaar eerder met 9 procent omhoog naar 258.000 euro. Dat is in lijn met de stijging in de twee voorgaande periodes.
"Voortvarend aan de slag met nieuwbouw is nu prioriteit nummer 1", zei Jaarsma. Hij waarschuwde dat de prijzen anders de pan uit kunnen rijzen. Het woningaanbod is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016 met meer dan een derde geslonken tot 97.000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.