Instellingen

Vrij Nederland: misbruik op Internationale School Beverweerd

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
WERKHOVEN - Op de Internationale School Beverweerd zou jarenlang sprake zijn geweest van seksueel misbruik van jonge jongens. Dat beweert publicist Frank Ligtvoet in Vrij Nederland.
Het artikel van Ligtvoet gaat vooral over een groep intellectuelen uit Amsterdam. Zij stonden onder aanvoering van humanist Wolgang Frommel en kunstenares Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht.

SEKTE

Ligtvoet maakte zelf deel van die groep, maar beschrijft het nu als aan sekte. In die sekte zou seks tussen oude mannen en jonge jongens verheerlijkt worden.
In de marge van het lange artikel vermeldt Ligtvoet het misbruik in de Internationale School Beverweerd bij Werkhoven. De school was een kostschool in het 13e-eeuwse kasteel nabij Werkhoven. Die werd in 1958 opgericht door het Religieus Genootschap der Vrienden, ook wel bekend als de Quakers. In 1997 sloot de school zijn deuren.

MEERDERE MISBRUIKENDE DOCENTEN

Volgens Ligtvoet waren er meerdere docenten die zich aan jongens vergrepen. Hij sprak met oud-leerlingen en citeert uit een webgastenboek van een reünie van de school.

GYMDOCENT

Een man die tussen 1962 en 1967 op Beverweerd zat vertelt over gymleraar D.: "D. liet op een dag de leerlingen aan het begin van de les rondjes lopen in de gymzaal en was met een leerling in de materiaalruimte."
"Het duurde en duurde en wij jongens bleven lopen. Ik ging op onderzoek uit en zag de leraar met zijn broek naar beneden en "een stijve lul" met het jongetje."

ROOD HOOFD

"Toen ik werd opgemerkt zei D.: 'Ga weg, ga weg.' Het jongetje kwam even later met een rooie kop uit de materiaalkamer, daarna volgde D." Ligtvoet citeert in het artikel verder oud-leerlingen die zich beklagen over een muziekleraar en een huisvader.
Volgens Ligtvoet moet de school gedeeltelijk op de hoogte geweest zijn van het misbruik. Gymleraar D. gaf namelijk later alleen nog wiskunde.

OPROEP

RTV Utrecht is benieuwd wat er klopt van de beweringen in Vrij Nederland. Heeft u op de Internationale School Beverweerd gezeten, en wilt u iets kwijt over deze zaak, dan kunt u mailen naar marc@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.