Instellingen

Utrecht laat bieden op nieuwbouwhuizen Leidsche Rijn toe

Het project in Leidsche Rijn Centrum.
Het project in Leidsche Rijn Centrum. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
LEIDSCHE RIJN - Het is toegestaan dat een projectontwikkelaar potentiële kopers in Leidsche Rijn laat bieden op nieuwbouwhuizen. Dat zegt het stadsbestuur in reactie op het nieuws dat er voor nieuwe woningen in Leidsche Rijn Centrum geboden moet worden. Normaal gesproken wordt daar alleen voor geloot.
Meestal geldt voor nieuwbouw een vaste prijs, maar de projectontwikkelaar heeft besloten kopers een bod uit te laten brengen. Brecheisen Makelaars en de projectontwikkelaar a.s.r bevestigen tegen RTV Utrecht deze werkwijze. Door het beleid wordt het voor starters nog moeilijker om een bestaande woning te vinden.

GEBRUIKELIJKE OVEREENKOMST

Volgens het college doen de partijen niks verkeerds. "De gemeente Utrecht heeft voor het project Leidsche Rijn Centrum een overeenkomst met de ontwikkelaar ASR gesloten. Het betreft een gebruikelijke overeenkomst waarin geen verkoopprijzen zijn vastgelegd. ASR bouwt de woningen voor eigen rekening en risico en bepaalt zelf hoe het verkoopproces van de woningen wordt ingericht."
"De meeste ontwikkelaars kiezen voor een systeem met vaste verkoopprijzen. Wij hebben begrepen dat de ontwikkelaar voor dit specifieke blok woningen voor een ander systeem heeft gekozen, wat ook is toegestaan", gaat de gemeente verder.

ANIMO

Utrecht zegt vooral blij te zijn dat er weer zoveel animo is voor de huizen in Leidsche Rijn. "De gemeente ziet het als positieve ontwikkeling dat de belangstelling voor Leidsche Rijn Centrum groot is. Doelstelling is dat hier een levendig centrum ontstaat, waar mensen kunnen wonen, werken, winkelen en uitgaan."
Raadsleden van onder meer GroenLinks, de PvdA en SP zijn geschrokken van de werkwijze, die voor Utrecht nieuw is. Ze hebben schriftelijke vragengesteld over de kwestie. Het collega laat weten na de zomer met de antwoorden te komen.

DOSSIER

RTV Utrecht besteedt veel aandacht aan de overspannen woningmarkt in de regio. Alle artikelen over het onderwerp zijn
.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.