Instellingen

NS verkoopt Qbuzz aan Italiaans bedrijf

© Daniël Bleumink, Flickr
PROVINCIE UTRECHT - NS verkoopt zijn dochterbedrijf Qbuzz, dat onder de naam U-OV het busvervoer aanbiedt in en rond Utrecht, aan de Italiaanse branchegenoot Busitalia. De koopovereenkomst is vandaag ondertekend. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
NS zette Qbuzz vorig jaar te koop, omdat het zich geheel wil richten op verbetering van het treinvervoer op het Nederlandse hoofdrailnet. Het dochterbedrijf speelde ook een hoofdrol in de aanbestedingsfraude in Limburg waardoor de spoorvervoerder de laatste jaren in opspraak is geraakt.

STAATSSPOORBEDRIJF

Busitalia is onderdeel van het Italiaanse staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group), dat actief is in het openbaar vervoer in meerdere landen. De keuze is gevallen op deze nieuwe eigenaar onder meer omdat die beloofd heeft dat Qbuzz zijn eigen identiteit en businessmodel behoudt.
De verkoop aan Busitalia heeft geen personele gevolgen en ook geen gevolgen voor de dienstverlening in de regio's waar Qbuzz actief is.

POSITIEF ADVIES

De centrale ondernemingsraden van NS en Qbuzz hebben een positief advies gegeven. Ook het ministerie van FinanciÙn heeft als enige aandeelhouder van NS ingestemd met de verkoop.
Wel moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) er nog over oordelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.