Instellingen

"Aanscherping registratieplicht sekswerkers gaat te ver"

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft de registratieplicht van prostituees in 2013 onterecht aangescherpt. Tot die conclusie is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gekomen, zo schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.
De oude registratieplicht bestond uit een gesprek met de gemeente en het noteren van naam-, adres- en woongegevens van de sekswerker. In 2013 werd besloten de registratieplicht aan te scherpen. Dit houdt in dat sekswerkers geweigerd kunnen worden aan het Nieuwe Zandpad als er signalen zijn van mensenhandel.

OORDEEL AUTORITEIT

De AP vindt dat de gemeente geen grondslag heeft om gegevens van prostituees in een register op te nemen. De Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (Wrp) biedt bovendien geen mogelijkheden aan gemeenten om sekswerkers zelf te registreren.
Ook kan de gemeente Utrecht niet duidelijk maken dat er een zwaarwegend belang is dat de inbreuk op het privéleven van prostituees rechtvaardigt, zo schrijft de Autoriteit. Maar volgens Van Zanen biedt de Wrp wel degelijk ruimte voor registratie van sekswerkers. "De AP lijkt deze gerechtelijke uitspraak te miskennen", aldus Van Zanen.

TUSSENTIJDS OORDEEL

De beslissing van de Autoriteit Persoonsgegevens is nog niet definitief. De gemeente krijgt nu de mogelijkheid om te reageren op het tussentijdse oordeel van de autoriteit, pas daarna komt er een definitief oordeel.
In de brief benadrukt Van Zanen waarom de gemeente de registratieplicht wil aanpassen. Zo is de aanscherping volgens de burgemeester een van de belangrijkste barrières tegen mensenhandel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.