RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Van Zanen: Preventief fouilleren rond EK in Utrecht

1/2
UTRECHT - Hoewel de NCTV geen aanwijzingen heeft voor een concrete terroristische dreiging tijdens het EK voetbal voor vrouwen in Utrecht, neemt burgemeester Jan van Zanen toch extra maatregelen.

In de omgeving van evenementen worden straten afgesloten voor het verkeer, de politie mag preventief fouilleren en bij de ingang van stadion Galgenwaard wordt extra streng gecontroleerd.


OPGESCHROEFD

Ook wordt het politietoezicht opgeschroefd, zowel zichtbaar als onzichtbaar. De burgemeester neemt de maatregelen in samenspraak met de NCTV, hoofdofficier van justitie en de districtschef van de
politie. Van Zanen heeft vanavond de gemeenteraad ge´nformeerd.

Hij zegt dat het toernooi een mooi feest moet zijn waar iedereen veilig naartoe kan. "We kunnen daarentegen niet uitsluiten dat een eenling zich door de oproep ge´nspireerd voelt." Met de genomen zichtbare en onzichtbare maatregelen kan het evenement volgens Van Zanen feestelijk blijven verlopen.

"We merken dat een deel van de bezoekers, omwonenden en spelers zich ongerust maken over hun veiligheid. Wij nemen deze signalen zeer serieus. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk signaal is gericht op een grote stad. Het is een realiteit waar alle grote steden op dit moment mee te maken hebben", stelt Van Zanen. Alle festiviteiten gaan dan ook door zoals gepland.


VERKEERSMAATREGELEN

De gemeente neemt trouwens ook de nodige verkeersmaatregelen. Zo wordt de directe omgeving van de Fanwalk geheel afgesloten voor het overig verkeer.

"En verkeer vanuit zijstraten wordt tegengehouden door het plaatsen van een politievoertuig vlak voor het kruispunt van de betreffende straat met de route van de Fanwalk. Bij de Fanzone wordt de Voorstraat afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Kleine Slachtstraat en het Jansveld", schrijft Van Zanen.


CHATKANAAL

Gisteren werd bekend dat op een chatkanaal van terreurgroep Islamitische Staat (IS) een oproep geplaatst was om een aanslag te plegen op het voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht. Dat zou moeten gebeuren op 19 juli, wanneer de elftallen van Engeland en Schotland tegen elkaar spelen.

Naar aanleiding hiervan heeft de NCTV de mogelijke dreiging onderzocht, maar van een concrete dreiging is dus geen sprake volgens de veiligheidsdiensten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht