Instellingen

CBS: iets meer mensen verdronken in 2016

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In ons land zijn vorig jaar 86 mensen door verdrinking om het leven gekomen. Dat zijn er drie meer dan in 2015. Hoewel het aantal licht is toegenomen, spreekt het Centraal Bureau voor de Statistiek over een daling in de afgelopen twintig jaar. Vooral het aantal mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is gedaald.
In de afgelopen zeven jaar verdronken bijna 1 op de 100.000 kinderen tussen de vijf en tien jaar met een niet-westerse achtergrond, tegen 0,1 op de 100.000 Nederlandse kinderen. In Veenendaal kwam vorig jaar nog een 6-jarig jongetje om het leven nadat hij in de sloot was gevallen.

SENIOREN

Alleen bij 60-plussers is het aantal verdrinkingen onder hen relatief net zo hoog als bij mensen met een Nederlandse achtergrond. Maar ook dit verschil wordt volgens het CBS kleiner. In de periode 1996 tot en met 2002 verdronken nog 1,5 op de 100.000 inwoners van de totale populatie. In de periode 2010 tot en met 2016 was dat 33 procent minder.
De reddingsbrigade houdt ook cijfers bij van verdrinkingen, maar dan gaat het alleen om zwemongevallen in de zomer. De organisatie gaf eerder deze week nog wel een waarschuwing voor de risico's van zwemmen in open water of de zee.
Eind vorige maand verdronk er nog een kleuter van 5 in Vleuterweide. De verdrinking van het meisje Salam in Rhenen kreeg recent nog veel aandacht omdat drie badmeesters door de rechter verantwoordelijk worden gehouden voor haar dood. Het 9-jarige slachtoffer verdronk in 2015 in het zwembad nadat ze was ontglipt aan de aandacht van de badmeesters en leraren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.