Instellingen

Drie jaar na MH17: "Het houdt ons nog dagelijks bezig"

PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag exact drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Drie jaar, maar voor nabestaanden voelt het alsof het gisteren gebeurde.
"Mijn leven is doordrenkt met vlucht MH17. Ik had een leven ervoor en een leven erna", vertelt Evert van Zijtveld uit Vleuten. Zijn zoon Robert-Jan, dochter Frederique en zijn schoonouders zaten in het vliegtuig dat die 17 juli onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur.
Ook bij Piet Ploeg uit Maarssen maakt MH17 nog een groot deel uit van zijn leven. Ploeg verloor zijn broer, schoonzus en neef bij de vliegramp. "De afgelopen drie jaar stond in het teken van MH17. Je bent er dagelijks mee bezig."

VERMOORD

De pijn, de emoties, het verdriet. Het voelt alsof de tijd stil heeft gestaan, zegt Evert van Zijtveld. In de hal hangen grote foto's van zijn kinderen. De tieners gingen in de zomervakantie samen met opa en oma op pad.
"Ik ga naar mijn werk, ik sport, ik ga naar de kerk. Maar het maakt de pijn niet minder", zegt Van Zijtveld. "Bij rouw wordt ook weleens gevraagd of je er iets positiefs uit kan halen. Nee dat kan ik niet. Er is geen antwoord. Mijn kinderen en schoonouders zijn vermoord. Door extremisten. In een oorlog waar ze niets mee te maken hadden."
Van Zijtveld vindt het belangrijk om over de ramp te praten. Mede daarom is hij enkele maanden na de ramp in het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 gaan zitten. Deze stichting zet zich in voor de nabestaanden van alle 298 mensen die omkwamen.

NATIONAAL MONUMENT

De vliegramp wordt vandaag herdacht in Vijfhuizen, bij Schiphol. Daar wordt vandaag ook het Nationaal Monument MH17 onthuld. Het monument bestaat uit een gedenkteken en 298 bomen, die staan voor groei, hoop en leven.
Voor de nabestaanden is het een heftige dag. "Het voorlezen van de namen is altijd heel erg indrukwekkend", zegt Piet Ploeg. "Ook zien we nu voor het eerst het park met de bomen en de naamplaten. Voor elk slachtoffer is er een boom met een roestvrijstalen naamplaat. Dat is wel confronterend."
Van Zijtveld heeft veel contact met andere nabestaanden. Ooit wil hij met zijn vrouw naar Oekraïne, naar de locatie waar het vliegtuig is neergehaald. "Naar mijn kinderen. Naar de plek waar de asresten van mijn kinderen en schoonouders liggen."

"Monument voor slachtoffers MH17"
"Een terugblik op alle gebeurtenissen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.