Nabestaande Holocaust eist schadevergoeding NS

UTRECHT - Een nabestaande van de Holocaust eist een schadevergoeding van de Nederlandse Spoorwegen. Dat meldt Nieuwsuur. Salo Muller verloor zijn ouders in de Tweede Wereldoorlog en wil dat de NS aan alle overlevenden en nabestaanden van de concentratiekampen een schadevergoeding betaalt.
De ouders van de inmiddels 81-jarige Muller zijn tijdens de oorlog met de trein vanuit Amsterdam naar Westerbork gebracht. Na negen weken zijn ze verder vervoerd naar Auschwitz. Daar zijn ze vervolgens om het leven gebracht. Muller vindt dat de NS niet zomaar had moeten meewerken aan de deportaties.
Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork zegt tegen Nieuwsuur dat de NS tijdens de oorlog gehoor heeft gegeven aan de opdracht van de Duitsers om treinen beschikbaar te stellen. "De Duitsers betaalden ervoor en zeiden dat de NS moest zorgen voor een dienstregeling. Dat heeft de NS kritiekloos uitgevoerd." Het vervoersbedrijf zou aan de transporten omgerekend zo'n 2,5 miljoen euro verdiend hebben.
In 2005 bood de NS openlijk excuses aan voor haar rol in de oorlog. Om de slachtoffers te herdenken steunen de Nederlandse Spoorwegen allerlei collectieve projecten, zoals 1 miljoen euro voor de nieuwbouw van Westerbork. Schadevergoedingen betaalt het bedrijf niet.
In tegenstelling tot de NS besloten de Franse spoorwegen twee jaar geleden wel om individuele schadevergoedingen te betalen. Muller wil nu dat de NS - net als in Frankrijk - zo'n tachtigduizend euro aan overlevenden geeft. Nabestaanden zouden zo'n achtduizend euro moeten krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.