Nationaal Monument MH17 geopend door koningspaar

PROVINCIE UTRECHT - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben samen met enkele schoolkinderen uit Vijfhuizen het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen geopend. Ze liepen met zonnebloemen naar het gedenkteken midden in het herdenkingsbos waarin voor elk slachtoffer van de rampvlucht MH17 een boom is geplant. Daarmee openden ze het defilé voor alle ruim 2000 nabestaanden en andere gasten.
Vlak daarvoor was er een herdenking. Tientallen nabestaanden lazen de namen voor van alle omgekomen 298 inzittenden, zoals ook bij eerdere herdenkingen gebeurde. Er waren korte toespraken, muziek en er werd een gedicht voorgelezen.

PROVINCIE UTRECHT

is het precies drie jaar geleden dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten met een Buk-raket uit Rusland. Onder de doden vormden de 196 Nederlanders de grootste groep. Onder de slachtoffers zijn veel inwoners van de provincie Utrecht.
Voor Piet Ploeg uit Maarssen was het vandaag een emotionele dag. Hij verloor zijn broer, schoonzus en neef bij de vliegramp. "De avond voor de crash zat ik met mijn broer en zijn vrouw bij mijn ouders. Ze kwamen afscheid nemen, omdat ze op vakantie gingen. We hebben nog grapjes gemaakt over neerstortende vliegtuigen en dan blijkt dat dus ook nog te gebeuren. Al deze gedachten gaan door m'n hoofd zo rond die 17 juli", zei hij vandaag tegen RTV Utrecht.

EMOTIONEEL

Ploeg was namens de nabestaandenvereniging ook betrokken bij de totstandkoming van het monument. Hij kende het ontwerp dus al, maar dat maakt het niet minder emotioneel. "Op het moment dat je de namen voor je neus ziet, dan is dat iets bijzonders dat me zeker raakt", vertelde hij.
Het kleine herinneringsbos heeft de vorm gekregen van een lint. Elke boom heeft een naamplaatje. De bomen staan voor groei, hoop en leven. In het hart van het bos staat een lange wand met een gedenkteken, een oog, waarin alle namen staan gegraveerd. De nabestaanden hebben gezamenlijk gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.

BESLOTEN HERDENKING

Op de besloten herdenking waren ook premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen.
De Boeing 777 stortte neer boven Oost-Oekraïne, vlakbij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten.

"Het raakt me"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.