Dure particuliere school: overheid laat doelgroep in de steek

UTRECHT - In kinderen die om wat voor reden dan ook niet kunnen meekomen in het regulier onderwijs, wordt te weinig geïnvesteerd. Dat is de reden om een nieuwe particuliere school in Utrecht op te richten voor die groep, zegt Monique Keurentjes van instituut HIP, de initiatiefnemer van de school.
Op de Biltstraat in Utrecht opent in augustus een particuliere middelbare school, die 22.500 euro aan schoolgeld vraagt. Er zijn plannen om ook een basisschool te starten.
Volgens Keurentjes is gebleken dat kinderen soms al in hun basisschooljaren vastlopen. "Het gaat om kinderen die niet gedijen in het reguliere systeem en daardoor buiten de boot vallen, ongelukkig zijn en soms helemaal niet meer naar school gaan."

INDIVIDUEEL TRAJECT

Deze kinderen hebben vooral behoefte aan individuele aandacht, zegt Keurentjes. "Het kind moet gaan beseffen dat het altijd kan bijleren. Vervolgens moet je op zoek naar de manier waarop dat bijleren moet gebeuren."
Keurentjes vergelijkt het met bijles in bijvoorbeeld wiskunde. "Daar komt een kind ook naartoe met het idee: ik kan dit niet, en als je dan een paar keer per week heel gefocust aan de slag gaat, kan het ineens wel."

ALLEEN VOOR DE DIKKE PORTEMONNEE

Op het plan is enige kritiek gekomen, onder meer via
van PvdA-raadslid Bouchra Dibi, die erover valt dat de drempel voor minder daadkrachtige ouders te hoog is. Keurentjes begrijpt dat: "Maar daarom zou de overheid hier ook een steentje aan moeten bijdragen. Dat de school van HIP er nu alleen is voor wie het kan betalen: helaas klopt dat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.