OM: 3 maanden cel en contactverbod voor 'Monster van Leersum'

LEERSUM - Het Openbaar Ministerie eist drie maanden cel en een contactverbod van 5 jaar voor het 'Monster van Leersum'. De 81-jarige man terroriseert al zeventien jaar lang zijn buren en noemde zich daarom zelf ooit eens het 'Monster van Leersum'. Vandaag stond hij terecht voor het vernielen van twee auto's in 2015 en 2016 en het plegen van erfvredebreuk in april.
Volgens het OM heeft de verdachte niet meegewerkt aan psychologisch onderzoek en is er sprake van een verhoogde mate van achterdocht. Het OM kan er niet anders van uitgaan dat R. volledig toerekeningsvatbaar is, zo zei de officier van justitie in de rechtbank.
Tijdens de inhoudelijke behandeling was Rudolf R. niet aanwezig in de rechtszaal. Hij zei eerder de rechtszaak te willen uitstellen. Desondanks ging het proces vanochtend toch gewoon van start. Het is inmiddels de zesde keer dat R. zich voor de rechter moet verantwoorden, zegt verslaggever Dennis van Ommeren die in de rechtszaal aanwezig is.

VERNIELINGEN

Een van die vernielingen waarvoor de Leersummer vandaag terechtstond, werd vastgelegd op camera. De buurman verklaarde eerder R. te herkennen op die beelden. Bovendien werd de verdachte in 2015 betrapt door de broer van het slachtoffer tijdens het vernielen van een van die auto's. De getuige trok toen een bivakmuts van het hoofd van R.
Tijdens de inhoudelijke behandeling las de rechter de schriftelijke verklaring van de slachtoffers voor. "Er zijn grenzen aan wat toelaatbaar is. De rek is op een gegeven moment uit het elastiek." En: "Als we weggaan, moeten we mensen inschakelen die ons huis in de gaten houden."

TREITEREN

R. erkende in een eerdere rechtszaak dat hij zijn buren Gert en Marie-José Griffioen jarenlang heeft getreiterd. Ook heeft hij het echtpaar bij anderen zwartgemaakt. Tijdens een eerder proces kreeg de Leersummer daarom een dwangsom van 320.000 euro opgelegd wanneer hij door zou gaan met zijn activiteiten. Dit bedrag moest hij in een later stadium alsnog betalen omdat hij opnieuw de fout in ging.
"Je kunt nog in zo'n mooi huis wonen, maar als je je er niet veilig voelt of continu op je qui-vive moet zijn en denkt wat je nu weer te wachten staat. Want er staat ons zeker weer wat te wachten! Je bent zo niet aan het leven, maar aan het overleven", zei de familie zeven jaar geleden tegen RTV Utrecht.
De rechter doet op 2 augustus uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.