Munt, tijm en rozemarijn: Oudewater omgetoverd tot kruidentuin

OUDEWATER - Een paar muntblaadjes afsnijden voor een vers kopje thee thuis? Of wat basilicum meenemen om 's avonds een Italiaanse schotel op smaak te brengen? In Oudewater is dat voortaan geen probleem, want vanaf vandaag staan er tien kruidenbakken in het centrum.
Gebruikers hoeven niet te betalen voor de kruiden, zegt de gemeente die initiatiefnemer is. "Er kan gratis uit geoogst worden. Zo lang de voorraad strekt. Vijf lokale horecabedrijven adopteren de bakken en gebruiken de kruiden voor de maaltijden die zij bereiden."
Oudewater wil haar inwoners zo bewust maken van echt voedsel en waarom dat goed voor is voor de gezondheid. Maar burgemeester Pieter Verhoeve ziet nog meer positieve effecten. "Het idee van de eetbare stad past prima binnen de plannen om de binnenstad van Oudewater nog aantrekkelijker te maken. En er steekt natuurlijk ook een stukje bewustwording achter."
Volgens Verhoeve gaat het om een experiment. "Het gaat om een experiment. Als de kruiden op zijn, dan is het experiment ten einde en kijken we of we er volgend jaar een vervolg aan geven."

Liesbeth de Moor in Aan Tafel in gesprek over de kruidentuin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.