UIT! "Superveel zin in om op de Parade te staan"

UTRECHT - De Wëreldbänd opent de Parade vanavond met hun op maat gemaakte voorstelling Släpstick. De theatergroep krijgt in de grootste kranten lovende reacties. En dus hebben ze heel wat waar te maken in het Moreelsepark.
"Jazeker", reageert de zanger van de band, Ron Krauss, enthousiast op de vraag of het een eer is om De Parade te openen. "Het is een vergaarbak van allemaal talentvolle mensen. Dat wij daartussen mogen staan is heel tof! Maar ik word nu wel een beetje zenuwachtig."
De openingsvoorstelling is pure slapstick. Het zit vol odes aan grote sterren van vroeger als Charlie Chaplin en Laurel en Hardy. "Het trekt heel veel jeugd, grappig genoeg. Jongeren zitten dan vaak met hun ouders ernaast, die vertellen dat er vroeger grammafoonplaten waren. Het is dus ook een soort geschiedenisles, maar dan heel leuk" zegt Krauss.

NIEUW

De Parade strijkt al voor het 23e jaar neer in Utrecht. Maar er zijn wat nieuwe dingen. Zo is er elke middag een mini-parade op station Utrecht Centraal, gaat het terrein op het Moreelsepark een uurtje eerder open en is er een tent in de vorm van een kerk. Daar wordt speciaalbier geschonken.
De organisatie is nog steeds heel blij met het vaste stroompunt in de stad. Utrecht is de eerste van de vier steden die vorig jaar een vaste stroomaansluiting heeft gemaakt. De Parade komt net uit Den Haag. Daar werden in tien dagen tijd 51.000 kaartjes verkocht.
De sfeer van de Parade is een bijzondere, zegt zanger Ro Krauss. In 2009 stonden ze er ook al. "Het is als een ouderwetse kermis. Je zit met dertig andere voorstellingen en ook met de poffertjesman. Het geeft een beetje een rondtrekkend circusgevoel."

OPENING

Het rondreizende theatercircus is een echt begrip geworden. Zowel voor bezoekers als de artiesten. Maar het is wel anders dan in het theater, zegt de zanger van de Wëreldbänd. "In het theater komen ze speciaal voor jou. Maar hier moet je ze eerst voor je winnen. Ze hebben al een borreltje op. En veel van die mensen gaan normaal niet naar het theater."
De theatergroep maakte speciaal een verkorte versie "met alle hoogtepunten" van hun voorstelling. En ondanks alle recensies, moet die wel staan vanavond: "De druk moet altijd hoog liggen. Al zouden we de recensies niet hebben, je speelt altijd voor je publiek. Dat is het mooiste wat er is."
De Parade is zondagavond te zien op RTV Utrecht in het programma UIT! Daarin neemt Caroline Geijsman u mee op de openingsavond van het festival. De Parade duurt in totaal 17 dagen en is tot en met 6 augustus in Utrecht.

De Parade Utrecht door de jaren heen.
Verslaggever Anne-Marie Verhagen bij de Parade op Utrecht CS.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.