Instellingen

RTV Utrecht onderzoekt Dom-kritiek: dit doen andere steden met het nachtelijk klokkenspel

© donkerutrecht.nl
De Cuneratoren in Rhenen.
De Cuneratoren in Rhenen. © RTV Utrecht
Petruskerk Woerden
Petruskerk Woerden © Arch, Wikipedia
Onze Lieve Vrouwe Toren Amersfoort
Onze Lieve Vrouwe Toren Amersfoort © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De Domtoren is een van de weinige torens die 's nachts muziek blijft maken. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Utrecht onder tientallen carillons in de provincie.
Veruit de meeste gemeenten vinden dat ze het hun inwoners niet aan kunnen doen 's nachts melodieën te laten horen. Onder meer in Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Nieuwegein, Woerden, Baarn, Amersfoort, Vianen, Zeist en Rhenen is het carillon 's nachts stil.

KLACHTEN

Bij die gemeentes komen daarover ook geen noemenswaardige klachten binnen. Onlangs kwam in Rhenen de eerste opmerking over het carillon van de Cuneratoren: "Maar die klacht kwam van een man die in nachtdiensten werkt", aldus een medewerker van de gemeente.

KRITIEK OP DOM

In Utrecht daarentegen heeft een groep omwonenden van de Domtoren onlangs flink van zich laten
. Zij vinden het niet fijn dat het carillon ook 's nachts muziek maakt en vragen of het carillon van middernacht tot 08.00 uur 's ochtends stil kan zijn. Het Utrechtse stadsbestuur liet eerder al weten inhoudelijk niet te willen reageren tot de carillon-kwestie besproken is in de raad. Dat zal pas na de zomer zijn.

GELUISTERD NAAR BUREN

In andere gemeentes is wel geanticipeerd op vragen van inwoners. In Veenendaal klonk het carillon van de klokkentoren van het gemeentehuis eerder ook tot in de late uurtjes. Na vragen van omwonenden hanteren ze daar nu voor het carillon de winkeltijden. Ook in Rhenen is naar inwoners geluisterd. Daar klonk het carillon meer dan tien jaar geleden vanaf 07.00 uur in de ochtend, maar na klachten is dat verschoven naar 08.00 uur.
De Dom staat overigens niet alleen. Ook het carillon van de Amsterdamse Westerkerk gaat 's nachts vrolijk door met muziek maken. Dit in tegenstelling tot de Groningse Martinitoren, die 's nachts dan wel weer stil is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.