Slaapcoach: "Omwonenden Dom, gebruik oordoppen en ga in gesprek"

UTRECHT - Omwonenden van de Domtoren die niet kunnen slapen, kunnen het beste in overleg gaan met gemeente om te vragen of het carillon 's nachts stil kan zijn. Dat zegt Kees Kwakman, oprichter van de website slaapcoach.nl.
Volgens Kwakman is het logisch dat mensen wakker worden van de muziek van het carillon, want geluid heeft veel invloed op onze slaap. Alleen het aangeven van de tijd door de kerkklokken - wat op veel plekken in onze regio wel ook 's nachts gebeurt - is niet erg volgens hem.
"Dat is een monotoon geluid dat is ingeprogrammeerd. Na twee nachten hoor je dat niet meer. Je weet gewoon; het is nu 02.00 uur, hij slaat twee keer. Hoe anders is dat met onverwachte hoge tonen. Daar reageren onze hersens gewoon op. Dat geldt in mindere maten ook voor onsamenhangend geluid, zoals een melodietje. Het verschilt per persoon, maar velen worden er wakker van."

OPLOSSING

"Ideaal zou zijn dat het carillon na 20.00 uur geen muziek meer zou spelen. Maar kinderen slapen makkelijker, dus als compromis zou 23.00 uur ook prima zijn. En dan 's ochtends vanaf 08.00 uur weer."
Als andere oplossing noemt Kwakman het gebruik van oordoppen of dat mensen hun huis beter isoleren. "Misschien heel flauw, maar oordoppen zijn ideaal om af en toe goed te slapen. Maar dat is geen permanente oplossing." Daarom pleit hij ervoor dat de omwonenden in gesprek gaan met de gemeente over het carillon. "En als dat niks oplevert kunnen mensen altijd nog ervoor kiezen hun huis beter te isoleren."

DOM

Over het carillon van de Utrechtse Domtoren is de afgelopen tijd veel te doen. Omwonenden
omdat ze zeggen slecht te slapen door de melodietjes. Eerder bleek uit een poll dat veel mensen vinden dat bewoners van de Utrechtse binnenstad niet moeten
.
De Dom is overigens een van de weinige torens in de regio die 's nachts muziek speelt met het carillon.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.