RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Rekentools hypotheken vaak onbetrouwbaar"

AMERSFOORT - Veel websites van banken, verzekeraars en hypotheekketens zitten er bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers vaak tienduizenden euros naast. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) in Amersfoort op basis van eigen onderzoek. De belangenvereniging wil wil dat financiŽle dienstverleners hun rekenmodules direct verbeteren.

VEH toetste 34 online-hypotheekrekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens aan de officiŽle leennormen. Volgens Eigen Huis zien ouderen met een pensioeninkomen vaak hypotheekbedragen die tot wel 40.000 euro onder deze normen liggen. "Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken." Van de onderzochte rekentools geven twintig een fout antwoord en zes geven geen resultaat.


MIST INGAAN

Volgens de belangenorganisatie gaan onder andere Aegon, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank en SNS Bank de mist in met hun berekeningen. ABN AMRO, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24 geven wel correcte resultaten.

Vanaf 56 jaar moet bij een hypotheekberekening rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Daarbij gelden vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen. "Als die niet worden gebruikt zijn de uitkomsten waardeloos. Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten", aldus VEH.

De vereniging speelt de uitkomsten van het onderzoek door aan de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM).


DOSSIER

RTV Utrecht besteedt veel aandacht aan de overspannen woningmarkt in de regio. Alle artikelen over het onderwerp zijn hier gebundeld.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht