RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

UMC: Vooralsnog geen verkeerde bevruchting na spermablunder

UTRECHT - In het UMC Utrecht zijn geen verkeerde bevruchtingen vastgesteld sinds het ziekenhuis eind vorig jaar liet weten dat er fouten waren gemaakt in het ivf-laboratorium. Dat zegt het UMC tegen de NOS op basis van de DNA-testen die tot nu toe gedaan zijn.

Eind vorig jaar maakte het UMC bekend dat bij 26 paren mogelijk eicellen waren bevrucht met het zaad van de verkeerde man. Als gevolg van een menselijke fout was mogelijk zaad van eerdere behandelingen terechtgekomen in de eicel van volgende behandelingen.


DNA

Alleen met behulp van dna-onderzoek kon duidelijk worden of de gemaakte fout gevolgen heeft gehad. "Van de 26 paren waren er op dat moment vijftien die al een kind hadden of zwanger waren", zegt het UMC tegen de NOS. "Veertien daarvan hebben een test laten doen. Eťn paar niet, dat paar vond het niet nodig om te weten. Alle veertien testen die gedaan zijn, waren goed."

"Daarmee bleef een groep van elf paren over. Die groep was op dat moment niet zwanger, had geen kind, maar had wel embryo's in de vriezer met als doel die misschien later te gebruiken. Met die elf zijn we in gesprek gegaan over de mogelijkheid van een test. Acht hebben aangegeven: laat maar zitten. Drie zeiden geÔnteresseerd te zijn in de test", zegt het ziekenhuis.


VERKEERDE VADER

In het AD is vanochtend een interview te lezen met een stel dat bang is dat met hun zaadcellen een ander paar is bevrucht. Maar in een reactie op de website laat het UMC weten dat dit echtpaar niet behoort tot de groep van de 26 paren. "Het is daarmee uitgesloten dat hun embryo een 'verkeerde' vader heeft."

Het ziekenhuis biedt wel excuses aan voor de situatie waar het stel in is beland. "We betreuren zeer dat dit echtpaar en alle andere betrokken paren met de fout bij de ICSI-behandelingen hebben moeten belasten. Temeer omdat het gaat om een behandeling die voor veel mensen toch al emotioneel beladen is. We doen ons best om goede nazorg te geven aan alle betrokken paren."Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht