Instellingen

Grond Westdijk in Bunschoten-Spakenburg vervuild

Archief.
Archief. © Gemeente Bunschoten
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De grond die gebruikt is bij het versterken van de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg was vervuild. Dat blijkt uit onderzoek door Waterschap Vallei en Veluwe. Het waterschap ervaart de vervuiling als een groot probleem.
Voor de versterking van de dijk werd thermisch gerenigde grond gebruikt, maar deze voldoet niet aan wet- en regelgeving. Het waterschap stelt de aannemer aansprakelijk voor de schade.

HOGE CONCENTRATIE ZOUT

Aanleiding voor het onderzoek was dat er vorig jaar zomer een
in de aangrenzende sloten werd aangetroffen. In het zand zitten méér en andere zware metalen dan op het bijgeleverde certificaat staat aangegeven. De zware metalen en de hoge concentratie zouten verspreiden zich bovendien in de bodem en het grondwater. Dit komt vervolgens weer in het oppervlaktewater terecht.
Bij de dijk zijn waarschuwingsborden geplaatst. De GGD regio Utrecht zegt dat er maar "zeer geringe gezondheidsrisico's voor mensen" zijn. Wel luidt het advies om dieren niet te laten drinken.
Het waterschap laat uit voorzorg de sloot doorspoelen met zoet water. Ook is de sloot op een aantal plekken afgerasterd. Ook wordt de waterkwaliteit continu gemeten. De aannemer moet vóór 1 oktober een plan hebben om binnen twee maanden de verontreiniging op te ruimen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.