Wethouder: Ook andere Woerdense politici bedreigd door drugsdealers

WOERDEN - De bedreigingen aan het adres van burgemeester Victor Molkenboer staan niet op zichzelf. Ook meerdere wethouders in Woerden worden bedreigd, vermoedelijk door drugsdealers. Dat zegt wethouder Yolan Koster tegen RTV Utrecht. De politici worden al langer op meerdere manieren belaagd, zegt Koster.
Afgelopen weekend is de Woerdense burgemeester Molkenboer bedreigd met de dood. Op de Hollandbaan waren teksten op de weg gekalkt waarin de oorlog aan de politie en de burgmeester wordt verklaard.
"Molkenboer aftreden of dood", stond er te lezen. De teksten waren ondertekend met 'groetjes drugsdealls' (zo gespeld). De gemeente vindt de teksten onacceptabel. De bedreigingen zijn inmiddels weggehaald.

NIET NIEUW

Volgens wethouder Koster zijn de bedreigingen niet nieuw, maar is het wel de eerste keer dat die in het openbaar zijn geuit. De wethouder wil niet vertellen hoe zij en andere leden uit de politiek op de korrel zijn genomen. ''Ik heb geen steen door mijn ruit gekregen, maar denk verder aan alle andere mogelijke manieren waarop je kan worden bedreigd.''
Op de vraag of zij dat als beangstigend ervaart, antwoordt de wethouder bevestigend. ''Jazeker, ik voel me bedreigd."

POLITIEBEWAKING

Burgemeester Molkenboer heeft in het verleden politiebewaking gehad na bedreigingen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Of hij dat nu weer krijgt is niet bekend. De burgemeester is op vakantie in Frankrijk en gaat aangifte doen van de bedreiging op de Hollandbaan zodra hij terug is.
Behalve Molkenboer hebben ook politiemensen bedreigingen gehad met dezelfde strekking als de tekst op de Hollandbaan. Het gaat om een agent uit Woerden en een basisteam uit Woerden en omgeving.
De politie wil niet bevestigen dat de bedreigende teksten op de Hollandbaan zijn geschreven door drugsdealers, of dat het ook daadwerkelijk iets te maken heeft met de drugshandel in Woerden. Het onderzoek loopt nog. De politie meldt dat zij zelf in ieder geval geen aangifte doet.

SCHERPER ANTI-DRUGSBELEID

Hoewel de politie zegt dat de drugsproblematiek in Woerden niet groter is dan in andere gemeenten, is sinds ongeveer twee jaar het beleid tegen drugsdealers en de overlast van jongeren in Woerden aangescherpt.
Zo werd in mei 2016 een internetcafé gesloten aan de Achterstraat en afgelopen februari een theehuis aan de Hazelaarstraat. In deze panden werd in verdovende middelen gehandeld en schoolden groepen mensen samen.
Het onderzoek naar het theehuis en internetcafé reikt tot in Marokko. In dat land zou inmiddels beslag zijn gelegd op een grote hoeveelheid geld en vastgoed. Er is ook een inval geweest bij een bedrijf aan de Golf van Biskaje.

BREITNERSTRAAT

Op 17 mei werd bij een inval in een garagebox aan het Singelplein cocaïne in beslag genomen. Op diezelfde dag werden in een woning aan de Breitnerstraat restanten van cocaïne, verpakkingsmateriaal en 25.000 euro aan contant geld gevonden. Een 26-jarige Woerdenaar en een 28-jarige Rotterdammer werden opgepakt.
Naast deze invallen zijn ook meerdere drugsdealers gearresteerd na tips van Woerdenaren. De politie vraagt mensen in Woerden actief mee te denken en ogen en oren open te houden. Dat leverde meerdere aanhoudingen op.
Het zijn niet zozeer drugsgebruikers die voor overlast zorgen in Woerden, maar vooral de dealers houden de gemeente en politie bezig. Woerden kent twee parkeerplaatsen waar wordt gedeald aan de Steinhagenseweg en de Molenvlietbaan.

SUCCES

Wethouder Koster noemt de bedreigingen een bewijs dat de harde drugsaanpak van het college werkt. Ze noemt het een reactie van "katten die in het nauw zijn gedreven".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.