Politie zoekt volop in Utrecht naar daders Duitse plofkraak

UTRECHT - Het politieonderzoek naar de daders van een plofkraak in Duitsland, is nog in volle gang. De kraak gebeurde vannacht in de stad Wesel, waarna een klopjacht op de daders volgde die in Utrecht eindigde met een crash op het Anne Frankplein.
Omwonenden van een bankgebouw op de Friedrichstraat in Wesel hoorden omstreeks 03.00 uur een harde knal. Het zou gaan om drie of vier gemaskerde mannen in overalls die het pand binnendrongen, zo meldt de politie in Duitsland aan RTV Utrecht.

KLOPJACHT

Bij de kraak werd gas gebruikt om de geldautomaat op te blazen. De automaat raakte daarbij zwaar beschadigd. Daarna gingen de mannen er in een donkere Audi vandoor. Meerdere getuigen meldden aan de politie dat zij de daders met hoge snelheid door Wesel zagen rijden.
De Duitse politie was vanochtend overigens nog niet op de hoogte van de klopjacht op de plofkrakers die in Transwijk eindigde.

CRASH

In Nederland werden de plofkrakers gevolgd door tientallen politieauto's en een politiehelikopter. De auto reed Utrecht in en crashte uiteindelijk op het Anne Frankplein in Transwijk. Een of meerdere verdachten zijn daarna uit de auto gesprongen en de wijk in gevlucht, zo laat de politie aan RTV Utrecht weten. Er is nog niemand opgepakt.
Na de crash was een deel van de woonwijk tijdelijk afgesloten voor onderzoek. Hoeveel verdachten er bij de zaak betrokken zijn is nog onduidelijk.

ONDERZOEK EXPLOSIEVEN

Specialisten van de politie deden ter plaatse onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven in de auto. "Wij hebben experts van de politie naar de auto laten kijken in verband met eventuele gevaarlijke stoffen, maar dat bleek niet zo te zijn. De auto is in beslag genomen en wordt verder onderzocht", aldus de politie.
"Inmiddels heeft de politie afgeschaald, er is nog een politieauto die de gecrashte auto in de gaten houdt. Een bergingsbedrijf komt de Audi nu ophalen", vertelt verslaggever Marco Geijtenbeek die vanochtend ter plaatse is.

AUTO-ONDERDELEN

"Opvallend is ook dat het hier vol ligt met spullen van de auto, want het voertuig is over de middenberm geschoten en aan de andere kant tot stilstand gekomen. Er ligt een uitlaatpijp, een stukje van een koplamp en er ligt glas."
Agenten doorzochten de wijk op zoek naar verdachten. Op Twitter klagen omwonenden over het lawaai van de sirenes van de helikopter en de vele politieauto's die zijn ingezet.

AUDIBENDE

Het westen van Duitsland is al langer populair onder plofkrakers. Volgens de Duitse politie gaat het om zo'n 200 mannen uit Utrecht en omgeving, van wie er veel in Overvecht en Kanaleneiland (naast Transwijk) wonen. De plofkrakers hebben een voorliefde voor Audi's. Vandaar dat de groep ook wel de Audibende wordt genoemd.
De werkwijze van de plofkrakers is om in Duitsland een geldautomaat op te blazen en vervolgens met hoge snelheid terug naar Nederland te rijden. Bij hun vluchtpogingen halen de mannen vaak halsbrekende toeren uit. Verschillende plofkrakers kwamen zo om het leven.
Afgelopen weekend nog sloegen vermoedelijk Nederlandse plofkrakers toe in het West-Duitse Solingen.

Fotograaf Koen Laureij ter plaatse in Kanaleneiland
Verslaggever Marco Geijtenbeek ter plaatse
Politiewoordvoerder Bernhard Jens over de plofkraak en de crash
Beelden van gevolgen crash en politieonderzoek in Kanaleneiland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.