Instellingen

Utrecht gaat standaard kentekens op bedrijventerrein scannen

© ANP
UTRECHT - Om criminaliteit op acht Utrechtse bedrijventerreinen tegen te gaan, worden in de toekomst alle kentekens van bezoekende automobilisten gescand. Als een gestolen of vermist voertuig wordt herkend, zet een bewakingsauto vervolgens direct de achtervolging in, totdat de politie ter plaatse is.
Het nieuwe bewakingssysteem wordt ingevoerd op acht bedrijventerreinen in Utrecht: de Woonboulevard, Cartesius, het Business Eiland, Lage Weide, Papendorp, Nieuw Overvecht, Oudenrijn en Rijnsweerd.
Het scannen van kentekens is een initiatief van beveiligingsbedrijven U-Safe en Spyke Security en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (Stichting VbV).

REGISTER

Stichting VbV houdt een register bij van kentekens van gestolen auto's. Dat wordt gekoppeld aan beelden uit bewakingscamera's op de terreinen. Als een camera een kenteken filmt, wordt gecontroleerd of dit in het register van gestolen auto's voorkomt. Als dit zo is, gaan de beveiligingsbedrijven en de politie erop af.
Landelijk zegt de stichting 13 van dit soort initiatieven te hebben lopen. Sinds januari werden zo 131 gestolen voertuigen gescand, waarvan er 69 werden herenigd met hun eigenaar.

PRIVACY

De twee beveiligingsbedrijven en Stichting VbV zeggen dat het op deze wijze scannen van kentekenplaten geen inbreuk op de privacy van bezoekers van bedrijventerreinen maakt.
De drie organisaties beroepen zich daarbij op een oude zaak waarin de Autoriteit Persoonsgegevens bepaalde dat het scannen van een kenteken geen privacygevoelige informatie oplevert zolang de persoon die scant geen toegang heeft tot het landelijke kentekenregister.
De specifieke zaak van het scannen van kentekenplaten op Utrechtse bedrijventerreinen lijkt echter niet getoetst te zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daar wordt verbaasd gereageerd als RTV Utrecht belt. "Wij weten hier niks vanaf en kunnen er niks over zeggen," meldt een woordvoerder.
Overigens laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten in principe niet tegen dit soort initiatieven te zijn, mits aan alle regels wordt voldaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.