UIT! Klederdracht vandaag even géén uitzondering in Spakenburg

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Spakenburgse Dagen zijn in volle gang. Al voor de 47e keer staat het vissersdorp tijdens de zomerse woensdagen op zijn kop. Vandaag is de tweede dag in de reeks van vier woensdagen dat in het dorp de oude cultuur herleeft. En dat betekent dat het dorp eindelijk weer eens volstaat met mensen in klederdracht.
Klederdracht is namelijk een belangrijk onderdeel van de Spakenburgse Dagen. De 72-jarige Wimpje Blokhuis draagt het nog elke dag maar steeds minder mensen doen dat. Er zijn geen jonge mensen meer die zich iedere dag hullen in een kraplap of boezeroen.
Volgens de laatste telling zijn er nog 145 vrouwen in Spakenburg die elke dag in klederdracht zijn. "Het is een recente telling, want dat is op 1 juli geweest," zegt Wimpje Blokhuis. Maar omdat veel mensen die het dragen al hoog op leeftijd zijn, kom je op straat niet veel mensen in klederdracht meer tegen.

BEZIENSWAARDIGHEID

Wimpje Blokhuis: "Je bent een bezienswaardigheid. Als ik door het dorp fiets dan willen mensen bijna altijd wel met me op de foto." Zo vertelt ze: "Een tijd geleden ging ik het dorp in en ik was de straat nog niet uit of ze wilden al met me op de foto. En als er eentje staat dan komen er steeds meer. Ik kom gewoon niet meer weg. En dat is soms wel vervelend want ik ben onderweg voor een boodschap, en niet om op de foto te gaan."

OUDE AMBACHTEN

Op de Spakenburgse Dagen is Wimpje geen uitzondering meer want tijdens de historische optocht lopen verschillende groepen mee die de klederdracht dragen uit dorpen en streken uit het hele land.
Ook staan in de Oude Haven de 'oude ambachten'. Inwoners van het dorp laten daar zien hoe vroeger bijvoorbeeld de was werd geschrobd in een zinken teil, wat er allemaal kwam kijken bij kantklossen en hoe mandenmaken in zijn werk gaat. Daarnaast is er voor de kinderen een kermis en een vrijmarkt en kunnen bezoekers een vaartocht maken met authentieke botters.
UIT!-presentator Caroline Geijsman bezoekt vandaag de Spakenburgse Dagen en krijgt daar de originele klederdracht aangemeten. Hoe dat haar staat én een verslag van het feestelijke evenement in het vissersdorp is zondagavond vanaf 17.30 uur te zien in UIT!, hét zomerprogramma van RTV Utrecht.

De geschiedenis van de Spakenburgse Dagen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.