Utrechtse plofkrakers blijven 131 km tientallen politieauto's voor

UTRECHT - Hoe zijn de Utrechtse plofkrakers toch ontkomen aan die enorme politiemacht die vannacht op de been was? Dat is de vraag die de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Transwijk bezighoudt.
Volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens is het antwoord, uren na de enorme crash in de Utrechtse wijk, heel simpel. De criminelen hebben vannacht "een enorm risico" genomen, waarbij de politie ook moet denken aan de veiligheid van andere mensen.

RISICO

Jens: "Ja, ze zijn zo dwars over het verkeersplein heen gevlogen. De auto is helemaal beschadigd, alle airbags zijn zelfs uitgegaan en ze hebben kans gezien om toch uit te stappen en te vluchten. Ik denk dat ze onverantwoordelijke risico's nemen."
Vanwege die risico's heeft de politie na de plofkraak in het Duitse Wesel vooral ingezet op de politiehelikopter.
"Je gaat natuurlijk voor de veiligheid met dit soort zaken. Dus die helikopter kon ze blijven volgen, terwijl ze met een enorme snelheid aan het rijden waren. Dan is het beter om een beetje afstand te bewaren en de heli heeft dan mooi overzicht waar ze uiteindelijk naar toe gaan. En dat is de reden dat we het zo gedaan hebben", aldus Jens.

OVERLAST

Naast de helikopter waren ook tientallen politieauto's betrokken bij de achtervolging van 131 kilometer. Dit tot frustratie van buurtbewoners omdat zij wakker werden van al het lawaai.
Politiewoordvoerder Jens snapt dat de overlast vervelend is, maar volgens hem is de inzet gerechtvaardigd.
"Je zet die hele wijk zoveel mogelijk af. Je hebt maar één doel en dat is proberen om hen te pakken. Het kan wellicht zo zijn dat ze een woning ingegaan zijn, het kan zijn dat ze geholpen zijn door een andere auto. We weten het niet."

Dit was de route van de Utrechtse plofkrakers vannacht
Plofkraak in Duitsland, onderzoek duurt voort in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.