Plofkrakenteam politie wil geld afpakken en daders ontmoedigen

UTRECHT - Het landelijk team plofkraken van de politie heeft met burgemeester Van Zanen van Utrecht overlegd over een nieuwe manier om de leden van de Audi-bende aan te pakken. Dat zegt Jos van der Stap van het plofkrakenteam tegen RTV Utrecht. Bij de persoonsgerichte aanpak wil de politie crimineel vermogen van bendeleden afpakken en ze ontmoedigen op pad te gaan.
De Audi-bende is een groep van zo'n 300 verdachten in de omgeving van Utrecht en Amsterdam. De leden van de groep houden zich bezig met het plegen van plofkraken in onder andere Duitsland en hebben daarbij een voorliefde voor het gebruik van supersnelle Audi's.
Jos van der Stap is van het landelijk team plofkraken en legt uit wat de nieuwe aanpak inhoudt: "Het laatste nieuwe wat we doen, is het starten van een persoonsgerichte aanpak, met name in Utrecht en Amsterdam. Dat betekent dat we deze groepen niet alleen opsporen maar dat we ze ook heel goed in de gaten houden, proberen hun financieel vermogen af te pakken, en proberen te ontmoedigen dit soort criminaliteit te plegen."
Volgens Van der Stap is er op de stadhuizen in Utrecht en Amsterdam positief op het plan gereageerd: "Er zijn gesprekken gevoerd met de burgemeesters en die willen heel graag een speciale aanpak organiseren."

OPSPORING EN PREVENTIE

De nieuwe aanpak komt bovenop twee beproefde manieren om de Audi-bende dwars te zitten. Van der Stap: "We hebben de opsporing versterkt. We zetten onze helikopter en eenheden in om te proberen ze op heterdaad te pakken, wat soms lukt. En de samenwerking met de banken is zeer intensief dus de preventie wordt ook versterkt."

SAMENWERKING

Ook werken de 80 Nederlandse rechercheurs die zich bezighouden met plofkraken intensief samen met hun Duitse collega's. En niet voor niks, aldus Van der Stap: "We proberen op deze manier verdachten achter de tralies te krijgen. Dat lukt ook: we hebben dit jaar al 25 verdachten aangehouden, waaronder tien voor Duitsland."

ONTSNAPT

Dinsdagochtend reden 3 tot 4 plofkrakers hun vluchtauto total loss in Utrecht. Zij waren daarvoor 131 kilometer door tientallen politiewagens achtervolgd maar wisten toch te ontsnappen. Veel mensen snappen niet hoe dat kan.
Van der Stap legt uit waar de politie tegenaan loopt: "Het zit in de bewijsvoering. Het zit er ook in dat ze met hele hoge snelheden over de snelweg rijden en wij ons wél aan de regels moeten houden en niet hetzelfde kunnen doen als die daders doen. Dat maakt het best lastig."

VERTROUWEN

Toch heeft de agent er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk gaat lukken om een einde te maken aan de serie plofkraken: "Het is vroeger ook gelukt met de bankovervallen. Die komen niet meer voor in Nederland door goede maatregelen van de banken in samenwerking met de politie. Hetzelfde doen we nu ook met de plofkraken. Alleen dat is niet van de ene op de andere dag geregeld."

Van der Stap over nieuwe aanpak plofkrakers
Politie over problemen bij aanhouding plofkrakers
Van der Stap heeft vertrouwen dat het gaat lukken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.