Jurist: Motoragent kan vervolgd worden voor 100 km/u op Utrechtse Nobelstraat

UTRECHT - Een motoragent van de politie heeft te hard en te gevaarlijk door de binnenstad van Utrecht gereden. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. Volgens deskundigen zou hij daarvoor vervolgd kunnen worden. De actie van de agent was te zien in een vlog van de politie.
Motoragent Dennis scheurde met circa 110 km/u door de Nobelstraat in het centrum. Dat is een 30km-zone en volgens de eigen richtlijn van de politie zou een agent met spoed daar maximaal 70 km/u mogen rijden.
Terwijl de agent ruim boven de 100 km/u reed, miste hij maar net een voetganger die wilde oversteken. Verder scheurde hij veel te hard door rood. Ook reed hij in strijd met de richtlijn onnodig langs de verkeerde kant van een vluchtheuvel.

VLOG YOUTUBE

Motoragent Dennis figureerde in een filmpje van zijn collega Jan-Willem, die een populaire vlog op YouTube heeft. De agenten reageren in het filmpje op een melding van een autokraak. Vervolgens begint een spoedrit door de Utrechtse binnenstad die begint op het Vredenburg en eindigt in het Wilhelminapark.

DESKUNDIGE ADVOCAAT

RTV Utrecht heeft het filmpje voorgelegd aan strafrechtadvocaat Bart van Elst, gespecialiseerd in verkeerszaken. Die heeft met een collega de zaak tot in detail bestudeerd.
De twee komen tot de conclusie dat agent Dennis vervolgd kan worden vanwege gevaarzettend rijgedrag. De advocaten constateren vijf zaken die in strijd zijn met de Brancherichtlijn Verkeer Politie.
Ten eerste rijdt Dennis op diverse plekken veel te hard. In de Nobelstraat gaat hij ruim harder dan 100 km/u, wat valt te zien op zijn eigen kilometerteller. Volgens de richtlijn mag hij 40 km/u harder dan de maximumsnelheid, en die is daar 30 km/u.

GEEN UITZONDERLIJK GEVAL

Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een agent nog harder, maar volgens Van Elst is hier geen sprake van: "Er is in het geheel geen sprake van een 'bijzondere situatie' die dusdanig optreden zou rechtvaardigen". Hij verwijst daarbij naar een uitspraak van de rechtbank in Oost-Brabant.

VERKEERDE WEGHELFT

Vervolgens rijdt de motoragent op de Nachtegaalstraat over de weghelft van het tegemoetkomend verkeer. Dat is niet nodig omdat het overige verkeer voldoende ruimte maakt. De richtlijn van de politie staat alleen toe om over de verkeerde weghelft te rijden als dat 'significant' tijdwinst oplevert, aldus de advocaat.
De camera van de beide agenten zit op de helm. Daarom is duidelijk te zien dat de twee met hoge snelheid kruisingen passeren zonder dat ze goed naar links en rechts kijken. Van Elst: "Motoragent Dennis maakt zich daar in onvoldoende mate bewust van de overige verkeersdeelnemers."

DOOR ROOD

Verder zegt de richtlijn dat een agent door rood mag rijden met een maximumsnelheid van 20 km/u. Bij de Maliebaan rijdt de agent met 50 km/u door rood.

SIRENE

Tenslotte vindt Van Elst dat de agent in strijd met de richtlijn handelt door halverwege de spoedrit zijn sirene uit te zetten. De richtlijn zegt dat een politievoertuig alleen voorrang heeft als hij zowel zijn zwaailichten als zijn sirene heeft aangezet. Staat één van de twee niet aan, dan heeft hij die voorrang niet.

REACTIE OM EN POLITIE

Zowel de politie als het Openbaar Ministerie vinden dat er niets mis is het met het rijgedrag van de motoragenten. Het OM laat weten dat "in de vlog een heleboel relevante gegevens zijn weggevallen die een beoordeling ten aanzien van de rechtmatigheid niet mogelijk maakt".
Naar het oordeel van het OM heeft de agent geen onnodig risico genomen gelet op het verkeersbeeld in de vlog.

Beelden van de scheurende agent: "Dit mag absoluut niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.