SSH stelt illegale Airbnb-verhuurders voor keuze: vrijwillig melden of uitzetting riskeren

UTRECHT - Stichting Studenten Huisvesting (SSH) gaat de illegale verhuur van studentenkamers via sites als Airbnb aanpakken. De woningcorporatie heeft bewoners in onder andere Utrecht een brief gestuurd waarin frauderende huurders worden opgeroepen zich te melden.
Naar aanleiding van verschillende klachten en meldingen over overlast van toeristen heeft de SSH onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat in verschillende complexen appartementen te huur worden aangeboden via Airbnb. Volgens een woordvoerder van de studentenhuisvesting gaat het om "tientallen woningen".
In een brief stelt de SSH de huurders voor de keuze om zich vrijwillig te melden en een schikking te treffen of een uitzetting te riskeren. Bij huurders uit Utrecht en Rotterdam wordt de woonfraude ook bij de gemeente gemeld.

JURIDISCHE PROCEDURE

Huurders die hun woning zonder toestemming van de SSH hebben onderverhuurd, kunnen tot uiterlijk dinsdag 8 augustus 2017 contact opnemen met de SSH voor het maken van een afspraak.
Bij huurders waarvan de stichting heeft geconstateerd dat zij illegaal onderverhuren of hebben onderverhuurd en die zich niet voor 8 augustus 2017 bij de SSH melden, wordt een juridische procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst gestart. Bovendien vordert de SSH de winst die de verhuur van de woning heeft opgebracht.

GESUBSIDIEERDE WONINGEN

De reden dat de woningen niet in aanmerking komen voor verhuur via sites als Airbnb is omdat het om gesubsidieerde woningen gaat. De huur wordt kunstmatig laag gehouden zodat de woningen bereikbaar zijn voor studenten en starters.
"Woningen van de SSH zijn niet bedoeld om geld mee te verdienen. Bovendien veroorzaken toeristen die via Airbnb een woning huren regelmatig overlast in onze complexen", aldus de SSH.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.