'Monster van Leersum' (81) de cel in

LEERSUM - De 81-jarige Rudolf R., alias het 'Monster van Leersum', is veroordeeld tot drie maanden celstraf voor het terroriseren van zijn buren. Ook is een contact- en gebiedsverbod ingesteld. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De treiterij van de eerder veroordeelde R. duurt al zeventien jaar. Ook een dwangsom van drie ton die hij moest betalen, heeft hem niet kunnen tegenhouden. Voorwaardelijke straffen en opgelegde verbodsbepalingen met dwangsommen hebben er evenmin
voor gezorgd dat de terreur stopt. De rechtbank oordeelt dat de man geconfronteerd moet worden met zijn handelen en ziet geen andere mogelijkheden dan een gevangenisstraf.

POEP

R. bescheen in het verleden het huis van de buren met lampen, smeerde uitwerpselen op terrasstoelen en richtte tal van vernielingen aan. "We zijn gestalkt en belaagd. Naast de vernielingen is sprake geweest van mishandeling, diefstal, erfvredebreuk en huisvredebreuk", vertelde slachtoffer Gert Griffioen twee weken geleden. Wat R. beweegt, is onduidelijk.
"Het is een gigantische optelsom van allerlei strafbare feiten. Daarnaast zijn we ook belaagd met honderden valse aangiften en tientallen handhavingsverzoeken. Daardoor worden overheidsinstanties door murw gebeukt. Dat is een heel lastige periode geweest."

OP CAMERA

R. stond nu terecht voor vernielingen in 2015 en 2016 en het plegen van erfvredebreuk in april. De bejaarde man ging in het donker op pad als hij wist dat de familie niet thuis was. Hij beschadigde de auto's met gereedschap.
De man was tijdens de vernielingen goed te zien op beelden van bewakingscamera's. Zijn kenmerkende lichaamshouding en luier verraadden hem terwijl hij de Mercedes van de buren vernielde. Bovendien werd de verdachte in 2015 betrapt door de broer van het slachtoffer tijdens het vernielen van een van de auto's. De getuige trok toen een bivakmuts van het hoofd van R.

VERWERPELIJK

"Dit zijn op zichzelf genomen al verwerpelijke misdrijven, maar helemaal als je die bekijkt in de context van de jarenlange geschiedenis tussen de verdachte en de familie", aldus de rechtbank. "Het leed bij de lastiggevallen familie is groot. Naast de aanzienlijke bedragen die zij uitgaven aan beveiligingsapparatuur, wijzen zij vooral op de psychische gevolgen van de overlast en de grenzen van menselijk incasseringsvermogen."
Gelet op het verleden wordt een gebieds- en contactverbod noodzakelijk geacht. Bij overtreding moet de man twee weken de gevangenis in. Ook moet hij in totaal ruim 4.000 euro aan schade terugbetalen aan de familie.
Griffioen reageerde twee weken geleden tevreden op de eis die nu dus is overgenomen door de rechter. "De officier van justitie heeft een heel goed en duidelijk verhaal verteld. De toekomst zal leren of de eis voldoende is, maar het is wel uniek dat iemand een vrijheidsbeperkende maatregel krijgt opgelegd van vijf jaar. Dat betekent nogal wat en daar zijn we positief door verrast."

MOTIEF

Over de beweegredenen hebben Gert en zijn vrouw altijd in het duister getast. "Na een paar jaar hoorden we dat meneer het destijds crimineel vond dat er een gezin met kinderen naast hem kwam wonen. Of dat daadwerkelijk de reden is, weten we niet, maar de vorige bewoners is het ook overkomen."

AFSLUITEN

Gert en zijn vrouw willen het boek snel sluiten. "We hopen verder te kunnen leven. Wij laten ons leven niet meer regisseren door deze meneer, we hebben de regie in eigen hand, dus wij gaan verder met het leven zoals we dat nu leiden, inclusief de vervelende dingen die nu gebeuren. We hopen dat dat afneemt en dat we weer in rust kunnen gaan wonen", besluit hij.
Overigens staat het huis van Rudolf R. al bijna een half jaar te koop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.