Munt met snoekduik Van Persie uitverkocht

UTRECHT - Alle 6000 exemplaren van de WK Oranjepenning 2014 met daarop de zweefduik van Robin van Persie zijn iets meer dan een etmaal na lancering aan de man gebracht.
De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht meldt dat 'de WK Oranjepenning helaas is uitverkocht'. Het is niet de bedoeling meer penningen te slaan, omdat dit volgens een woordvoerster van de Munt de verzamelaarswaarde aantast.
De munt (kostprijs 9,95 euro) naar een ontwerp van de Brabander Hennie Bouwe werd meteen na het bereiken van de halve finale op het WK voetbal in Brazilië op de website te koop aangeboden. Maandagmorgen was al driekwart verkocht, de rest volgde in de loop van de dag.
De Koninklijke Nederlandse Munt zegt in een reactie niet eerder te hebben meegemaakt dat een munt of penning via de website zo snel is uitverkocht. Het aantal was vooraf vastgesteld en verzamelaars mochten maximaal twee penningen per persoon bestellen. De penningen worden later deze week geslagen.
Of na het eventueel behalen van de wereldtitel een nieuwe penning wordt uitgegeven, kan de Munt nog niet zeggen. Over het uitgeven van speciale herdenkingsmunten die als wettig betaalmiddel kunnen dienen, beslist het ministerie van Financiën.