RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bunschoter Henk K. mag rechtszaak met enkelband in vrijheid afwachten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG -

Henk K. uit Bunschoten mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de raadkamer van de Utrechtse rechtbank vandaag besloten. De strenggelovige K., vader van negentien kinderen zit sinds september vorig jaar vast op verdenking van zware mishandeling en misbruik van z'n kinderen.

Volgens de rechtbank is er nog steeds voldoende verdenking tegen de 58-jarige Bunschoter, maar hebben deskundigen geconcludeerd dat hij zich zal houden aan voorwaarden voor zijn vrijlating.

Onder bepaalde voorwaarden mag de K. de gevangenis verlaten. Eťn van die voorwaarden is dat K. een enkelband moet dragen. Eerder deze week heeft de reclassering al gecheckt of er in de woning van K. apparatuur geÔnstalleerd kan worden voor zo'n enkelband, weet RTV Utrecht verslaggever Rik Dogger die de zaak volgt. Daarnaast mag hij geen contact opnemen met vier van z'n kinderen die aangifte tegen hem gedaan hebben. Ook moet hij 's avonds en 's nachts thuis zijn en zich melden bij de reclassering.

Advocaat Jaap-Willem Roozemond is blij dat z'n cliŽnt de gevangenis mag verlaten. "Hij zal zijn leven samen met zijn vrouw - na deze bijzonder pijnlijke en zware periode welke zijn tol heeft geŽist - proberen op te pakken in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak", aldus de advocaat.


PIETER BAAN CENTRUM

Begin juli stond K. voor het laatst voor de rechter. Toen kon hij nog niet voorwaardelijk vrijgelaten worden omdat het rapport van het Pieter Baan Centrum nog niet klaar was. "Dat is nu wel het geval en het Pieter Baan Centrum in Utrecht concludeert dat er geen aanknopingspunten zijn voor godsdienstwaanzin", zegt Dogger.

Daarnaast zat K. nog vast vanwege de verdenking van misbruik van zijn destijds 12-jarige dochter. Maar er zijn twijfels of het misbruik wel heeft plaatsgevonden. Zo hebben andere gezinsleden geen gedragsveranderingen bij de dochter gemerkt en ook zijn er tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Ook de dochter zelf zou verschillend verklaard hebben.

Kort na zijn arrestatie vorig jaar werd duidelijk waarvan het Openbaar Ministerie K. allemaal beschuldigde. "Dat was nogal wat, zoals poging doodslag, poging wurging van zijn kinderen, misbruik, zware mishandeling met onder andere een kettingzaag en vrijheidsberoving", aldus Dogger. "Veel van die aanklachten zijn in de rechtszaal afgezwakt, of er zijn tegenstrijdige verklaringen over afgelegd."


WRAAKACTIE

Vier van de kinderen van K. hebben een belastende verklaring over hun vader afgelegd. Zij deden dit nadat K. aangifte tegen deze kinderen heeft gedaan. Volgens K. hebben een paar van zijn kinderen tienduizenden euro's van hem gestolen. Tijdens een eerdere zitting noemde hij de aangifte een "wraakactie van zijn drugsgebruikende kinderen."

In september gaat de rechtszaak verder. Naar verwachting doet de rechtbank aan het einde van het jaar uitspraak in deze zaak.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -