Utrechtse 'geesten' populair op social media

UTRECHT - De schim van een koets rijdt over de Nieuwegracht in Utrecht, terwijl een fietsster het rijtuig lijkt te willen passeren. Lijn 11 voor de voormalige GEVU stopt bij een bushalte van U-OV. Matthijs Iseger uit De Bilt verwerkt foto's uit het verleden van Utrecht in foto's van het heden en de creaties zijn een hit op Facebook.
De naam Ghosts of Utrecht is niet voor niks gekozen. De foto's hebben een spookachtig uiterlijk. Iseger: "Ghosts of Utrecht laat zien hoe Utrecht er toen uitzag en nu uitziet. Ik probeer het heden en verleden bij elkaar te brengen op de vele unieke plekken in Utrecht."

FOTO

Maar hoe ontstaan die spookachtige plaatjes nou? Eigenlijk is het heel simpel. Iseger gaat met een oude foto weer terug naar de locatie en maakt een nieuwe foto. Vervolgens worden beide foto's gecombineerd met Photoshop.
Dat is meestal een lastige klus: "Het is een klein beetje vogelen met hoe je een foto maakt met exact dezelfde positie zoals het toen was. Met de ene foto ben je wat langer bezig dan de ander. Het mooie is, vaak ben ik het snelst klaar met de mooiste foto's. Tenminste, ik wel."

HOBBY

De Biltse fotokunstenaar publiceert zijn kunstwerkjes vooral op Facebook. Hij heeft geen plannen om een tentoonstelling te maken. "Ik doe dit echt puur voor de hobby. Ik ga de stad in met een stapel oude foto's en kom terug. Thuis kan ik lekker aan de slag."
De oude foto's die Iseger gebruikt komen allemaal uit het Utrechts archief.

Matthijs Iseger over zijn spookachtige creaties

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.