RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bolsius loopt niet mee met protest tegen uitzetting Howick en Lili

AMERSFOORT - De Amersfoortse burgemeester Bolsius zal vanmiddag niet meelopen in een optocht tegen de uitzetting van twee kinderen uit zijn gemeente. Dat schrijft de burgemeester op Facebook. De zogenoemde Hartentocht is bedoeld om de staatssecretaris over te halen om Howick (12) en Lili (11) een verblijfsvergunning te geven.

Volgens Bolsius is 'indringend gebleken' dat de staatssecretaris 'geen andere beslissing zal nemen'. Daarom lopen hij en de andere leden van het college van B en W niet mee.

In het stuk op Facebook reageert de burgemeester op de dreigende uitzetting van de twee kinderen en hun moeder naar Armenië. Bolsius zegt dat de deportatie van Howick en Lili uit Amersfoort 'oneerlijk' aanvoelt maar 'formeel terecht' is.

De afgelopen tijd heeft Bolsius naar eigen zeggen contact met Den Haag gehad over de kwestie. Vrijdag besloot de rechter dat de kinderen en hun moeder mogen worden uitgezet. De staatssecretaris kan de twee een verblijfsvergunning geven, maar lijkt dit vooralsnog niet van plan te zijn. Om de staatssecretaris op andere ideeën te brengen, lopen klasgenootjes en vriendjes van Howick en Lili vanmiddag door Amersfoort heen in een 'Hartentocht'.

De burgemeester loopt niet mee in die tocht maar noemt het in zijn stukje op Facebook wel 'bewonderenswaardig' hoeveel Amersfoorters voor Howick en Lili opkomen. Ook heeft hij afgesproken binnenkort op de school van de twee in gesprek te gaan met kinderen om 'te delen in de emoties'.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht