Honderden kinderen lopen tocht voor Howick en Lili

AMERSFOORT - In Amersfoort hebben honderden mensen, onder wie veel kinderen, zondagmiddag een ultieme poging gedaan om Howick (12) en Lili (11) in Nederland te houden. Ze liepen mee in een zogenoemde Hartentocht van basisschool Het Anker naar de Sint Joris Kerk.
"Howick en Lili moeten blijven"' riepen drie- tot vierhonderd klasgenoten, vrienden, kerkgenoten en andere betrokkenen. Ze hielden hartjes vast met daarop de tekst: "Klaas Dijkhoff, laat je hart spreken." De actie werd ondersteund door kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

ONBEGRIP

Howick, Lili en hun moeder dreigen maandag uitgezet te worden naar Armenië. Dat leidt tot veel
bij hun klasgenootjes, vrienden en Defence for Children. De kinderen wonen al negen jaar in Nederland en zijn volledig geïntegreerd in hun woonplaats Amersfoort. In Armenië zijn ze nog nooit geweest.
De demonstranten hopen dat staatssecretaris Dijkhoff gebruik zal maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning geeft. Hun laatste beroep tegen uitzetting naar Armenië werd vrijdag door de bestuursrechter afgewezen. Klasgenootjes van Howick en Lili betoogden vrijdag ook al op het Binnenhof tegen de uitzetting.

BURGEMEESTER

De Amersfoortse burgemeester Bolsius liep niet mee in een optocht. Hij liet dat eerder op de dag weten via
. Volgens Bolsius is 'indringend gebleken' dat de staatssecretaris 'geen andere beslissing zal nemen'. Daarom besloten hij en de andere leden van het college van B en W niet mee te lopen
De burgemeester noemt het op Facebook wel 'bewonderenswaardig' hoeveel Amersfoorters voor Howick en Lili opkomen. Ook heeft hij afgesproken binnenkort op de school van de twee in gesprek te gaan met kinderen om 'te delen in de emoties'. Bolsius zegt dat de uitzetting van Howick en Lili uit Amersfoort 'oneerlijk' aanvoelt maar 'formeel terecht' is. De afgelopen tijd heeft de burgemeester naar eigen zeggen contact met Den Haag gehad over de kwestie.
Maandag moet blijken of Lowick en Lili daadwerkelijk worden uitgezet. Hun moeder zit al in vreemdelingendetentie. Waar de kinderen op dit moment zijn is niet bekend. "Moeder houdt het adres van de kinderen voor zich. Een dreigende gescheiden uitzetting komt daarmee voor rekening van de moeder en de kinderen", stelde de rechter vrijdag.

Martin Vegter van Defence for Childeren over de uitzetting van Howick en Lily
Beelden van de hartentocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.