OM wil celstraf voor fraude oud-wethouder Rhenen en zijn zoon

RHENEN - Het OM eist 20 maanden gevangenisstraf tegen Jan en Jarno Fukkink uit Rhenen. De vader en zoon zouden op sluwe wijze hebben gesjoemeld met belastingaangiftes. Jarno zou opzettelijk verkeerde bedragen hebben opgegeven voor de omzetbelasting om zo meer geld terug te krijgen. "Meer dan 600.000 euro gemeenschapsgeld is door de verdachten gebruikt om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien", aldus de Officier van Justitie.
Jarno zei woensdag tegen de rechtbank dat het allemaal niet met opzet is gebeurd: "Ik heb het niet goed gedaan en ik schrik er enorm van".

AANGIFTE OMZETBELASTING

Tussen 2009 en 2013 deed Jarno aangifte op basis van schattingen en niet met echte bedrijfsresultaten. Hij had de intentie om het op te lossen, zei hij vandaag tegen de rechtbank. De foute aangiften zaten hem niet lekker en hij wilde het op zijn manier bij de Belastingdienst melden in een persoonlijk gesprek, met een kop koffie en de boodschap: "ik wil dit oplossen."

JAARREKENING

ABN AMRO verleende een krediet aan Fukkink senior en junior. De bank beëindigde de samenwerking toen ontdekt werd dat er een valse jaarrekening was ingediend. Het bleek een concept te zijn zonder dat dat op het document vermeld stond. De concept-jaarrekening was door Jarno zelf opgemaakt. Zowel de bank als de accountant beëindigden na dit incident de samenwerking met vader en zoon.

ONSCHULDIG

De strafeis van 20 maanden gevangenisstraf is zwaar. De verdediging pleitte vandaag dan ook voor vrijspraak: er zouden fouten zijn gemaakt maar er zou van opzet geen sprake zijn. Tijdens de zitting herhaalde Jarno diezelfde boodschap een aantal keer. Hij zei dat hij stom was geweest en veel spijt te hebben.

BEKENDE FAMILIE

De familie Fukkink is bekend in Rhenen: vader Jan (69) was ruim tien jaar wethouder namens de VVD en zoon Jarno (40) was onder meer voorzitter van de plaatselijke Oranjevereniging en stamgast bij het RTV Utrecht-programma U Vandaag.

OM wil celstraf voor fraude oud-wethouder Rhenen en zijn zoon

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.