Instellingen

Utrechtse terreurverdachte moet voor rechter verschijnen

© ANP
UTRECHT - Tien mannen die worden verdacht van deelname aan de gewapende strijd van IS, moeten zich volgende maand in de Rotterdamse rechtbank melden. Eén van de tien verdachten is de 28-jarige Utrechter Ismaël B.
De kans is klein dat de verdachten ook echt voor de rechter verschijnen, omdat alle verdachten geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hebben en zich waarschijnlijk in het jihadistische strijdgebied in Syrië of Irak bevinden.
Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de strafzaken bij verstek worden behandeld als de verdachten niet verschijnen. De zittingsdatum is 12 september. Het gaat op één zaak na om een zogenoemde regiezitting, waarop onderzoekswensen worden besproken.
Er zijn al eerder zaken tegen IS-strijders bij verstek behandeld. De Haagse rechtbank veroordeelde een kleine twee maanden geleden nog drie mannen bij verstek tot zes jaar gevangenisstraf voor het plegen van terroristische misdrijven in de periode van 2012 tot 2016. Deze drie (35, 23 en 24 jaar oud) verblijven vermoedelijk nog in Syrië.
De tien mannen die nu gedagvaard worden zijn Saryas Noori A. (28) uit Delft, Outhmane B. (36) uit Nijmegen, Ismaël B. (28) uit Utrecht, Redouan D. (22) uit Culemborg, Mohamed Ali D. (37) uit Rotterdam, Bashir M. (21) uit Rotterdam, Ahmet P. (29) uit Delft, Abdoussalam S. (24) uit Nijmegen, Abdulrahman S. (18) uit Gouda en Turgay Y. (29) uit Delft.
Het is bekend dat ze uit Nederland zijn vertrokken om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS. Het OM wil met de berechting niet wachten tot zij terugkeren naar Nederland. "Bovendien worden risico's met mogelijke terugkeerders uit het strijdgebied verkleind wanneer zij zijn veroordeeld. Zij kunnen dan bij terugkeer onmiddellijk worden aangehouden om de hun opgelegde straf uit te zitten", staat in de motivering om de strafzaken nu al te laten plaatsvinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.