De Kwestie: is de huizenmarkt overstuur of maken we onszelf gek?

DE BILT/NIEUWEGEIN - De overspannen huizenmarkt is ook in Utrecht een geliefd onderwerp van gesprek. Want vooral in de stad Utrecht en Amersfoort wordt regelmatig teveel geld voor een woning betaald, áls mensen al een woning kunnen vinden. En da's raar: want in Nieuwegein staan genoeg goedkope woningen te koop. Waarom gaat niemand daar naartoe? De Kwestie van deze week: is de huizenmarkt overstuur of maken we onszelf helemaal gek?
Als je kijkt naar de populaire stad Utrecht dan valt iets op. Namelijk dat op 25 minuten fietsen zowel de plek ligt waar het meeste voor een woning wordt betaald (De Bilt) als de plek waar het minste voor een huis wordt neergelegd (Nieuwegein). En dat is op z'n minst opmerkelijk te noemen.
De gemiddelde verkoopprijs in De Bilt was in 2016 zo'n 385.000 euro. Dat is niet alleen de hoogste verkoopprijs van de hele provincie Utrecht, het is ook bijna twee keer meer dan de 212.000 euro die gemiddeld wordt betaald voor een huis in Nieuwegein.
Uiteraard wordt het verschil in de bedragen hierboven deels bepaald door het feit dat er in De Bilt meer 'dure' huizen staan dan in Nieuwegein. Maar ook het imagoverschil tussen de twee speelt een rol. Wat dat betreft zit het idee 'dat er nergens een huis te krijgen is' gewoon in het hoofd van de huizenkopers.
In deze aflevering van De Kwestie gaan we langs bij een huizenmarktexpert. Ook vragen we mensen in Nieuwegein of het daar een beetje leuk wonen is én vertellen we huizeneigenaren in De Bilt het goede nieuws: hun woning kan ingeruild worden voor maar liefst twee huizen in Nieuwegein!
De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht. Het programma is ook te zien bij dit artikel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.