Instellingen

Oud-staatssecretaris Linschoten voor rechter om fraudezaak

EEMNES - Oud-staatssecretaris Robin Linschoten wordt verdacht van belastingfraude. De voormalige VVD-politicus uit Eemnes zou tussen 2010 en 2012 opzettelijk hebben gerommeld met een aangifte van vennootschapsbelasting voor zijn bv's. Hij moet zich op 1 september bij de rechtbank in Amsterdam verantwoorden.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Linschoten de staat voor ongeveer 100.000 euro benadeeld. Het OM rekent hem dat zwaar aan, omdat fraude niet alleen het systeem, maar ook het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid ondermijnt. De advocaat van Linschoten wil nog niet op de rechtszaak ingaan.
De inmiddels 60-jarige Linschoten, ooit met 25 jaar het jongste Tweede Kamerlid, was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij moest na twee jaar aftreden omdat de Tweede Kamer niet genoeg vertrouwen had in zijn aanpak van de problemen rond het College van Toezicht Sociale Verzekeringen.
Na zijn politieke loopbaan werkte Linschoten jarenlang bij verzekeraar Interpolis. Later werd hij zelfstandig managementconsultant voor zijn bedrijf Vemako consultancy. Ook was hij kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). In 2009 was hij nog enige maanden actief voor de in dat jaar omgevallen DSB Bank van Dirk Scheringa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.