Ministerie vroeg 377 keer reisgegevens van studenten op

UTRECHT/AMERSFOORT - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij ov-chipkaartbedrijf Translink. Daarmee bekeken ambtenaren of zij ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden.
De dienst bracht dat naar buiten in een reactie op een bericht vanmorgen in de Volkskrant. Daarin staat dat Translink, het Amersfoortse bedrijf achter de ov-chipkaart, de verzamelde informatie over het reisgedrag van bepaalde studenten heeft doorgestuurd.

PRIVACY

De Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht opgesteld over de schending van de privacy van reizigers en zal die indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit zegt de klacht nog niet te hebben ontvangen, maar er via internet kennis van te hebben genomen en er zeker onderzoek naar te gaan doen.
Studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg in Utrecht vindt dat onrechtmatige controles voor onderzoek naar misbruik van de studiebeurs onmiddellijk moeten stoppen. "Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt", zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

RECHTER

Volgens DUO wordt het omstreden controlemiddel voorlopig niet meer gebruikt door een uitspraak van de rechter in Den Haag op 8 mei. De rechter oordeelde toen dat een wettelijke basis ontbreekt voor de inbreuk op de privésfeer van studenten en diens reisgegevens. Translink verstrekt sindsdien geen reisgegevens meer.
Uitvoeringsorganisatie DUO zegt het niet eens te zijn met dat vonnis. DUO heeft de Centrale Raad van Beroep een nieuwe uitspraak gevraagd. Die wordt in het najaar verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.