Instellingen

Morgen eindelijk weer even zomer: temperaturen tot 28 graden

Het speeleiland van de Maarsseveense Plassen.
Het speeleiland van de Maarsseveense Plassen. © RTV Utrecht
UTRECHT - Woensdag noteren we waarschijnlijk de eerste officiële zomerse dag van augustus. Het wordt 25 tot 28 graden. Sinds 19 juli is het in De Bilt niet meer zomers warm geweest.
De kans is groot dat het deze maand bij één officiële zomerse dag blijft. Donderdag zakt het kwik naar circa 22 graden. Ook daarna is er weinig kans op hoge temperaturen.

ZOMERSE DAGEN

Normaal zijn er in augustus zeven dagen waarop het 25 graden of warmer wordt en passeren we één keer de tropische grens van 30 graden. De laatste keer dat er in augustus zo weinig officiële zomerse dagen waren, is lang geleden. In 1993 werd de 25 graden in De Bilt geen enkele keer gehaald. Daarna lukte het altijd minstens twee keer.
"Als het de rest van deze maand daadwerkelijk niet meer zomers warm wordt kunnen we stellen dat we sinds 1993 niet meer zo weinig zomerse warmte hebben gekend in augustus", aldus Weeronline. Toch werd het deze maand op zestien dagen, ondanks wisselvallig weer, 20 graden of meer. Daardoor is augustus slechts een graad kouder dan normaal. De gemiddelde temperatuur over de eerste 19 dagen van augustus bedraagt tot nu toe 17,0 graden tegen 18,0 normaal.

WARME ZOMER

Na de warmste junimaand ooit gemeten volgde juli met een normale temperatuur. Het aantal officiële zomerse dagen in De Bilt bleef toen echter ook al achter op normaal: 5 tegen 8 gebruikelijk. Het totale aantal officiële zomerse dagen in de zomermaanden juni, juli en augustus komt, met komende woensdag meegeteld, uit op 13 tegen 21 normaal. Desondanks behoort de zomer als geheel, dankzij juni, nog tot de warmste vijftien zomers ooit gemeten.
En het is natuurlijk hopen op een 'Indian summer', in september en misschien zelfs wel oktober. De weerkundigen kunnen hier voorlopig nog geen zinnig woord over zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.