Rivierkreeften rukken op in Leidsche Rijn: "Een soort mol in je tuin"

UTRECHT - Biologen slaan alarm nu de Amerikaanse rode rivierkreeft steeds vaker wordt gezien in het Utrechtse Leidsche Rijn.
"Deze exemplaren hebben de neiging om het land op te gaan. Je kan ze dus zien als je je hond bijvoorbeeld uitlaat", zegt bioloog en rivierkreeftdeskundige Bram Koese.
Dat de beestjes in Leidsche Rijn zitten is nieuw, maar niet zo vreemd. Er is veel stilstaand water in de vinexwijk en daar houden de kreeften van. Ook kunnen ze hier verticale gangen of tunnels graven om hun eitjes te verstoppen. Dat is meteen ook een van de bezwaren. "Het is echt vervelend voor wie een tuin aan het water heeft. Je hebt ineens een soort mol", zegt Koese. Volgens hem is het raadzaam om de tuin hierop in te richten. "Droge, stugge grond helpt goed, met houtsnippers bijvoorbeeld. Daar houden ze niet van."
De kreeften opeten kan, maar is geen oplossing, zegt Koese. "Daar kan je bijna niet tegenop vangen. Voor een beetje volle maag heb je er heel wat nodig. Ook zie je dat mensen een emmertje aan familieleden elders in het land geven. De kans bestaat dan dat de kreeft zich daar weer gaat verpreiden."

Bioloog en deskundige Bram Koese

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.